Великденска торта

9
Добави коментар
decorbox.bg
decorbox.bg

Това е рецепта за лек плодов английски сладкиш, който се приготвя традиционно за Великден. Върху Симнел кейк се поставят 11 марципанови топчета, които символизират учениците на Исус, а Юда се пропуска.

Продукти:

175гр. самонадигащо се брашно

75гр. брашно

2 ч.л. микс от подправки – канела, индийско орехче, джинджифил

125гр. сушени череши

150гр. сушени боровинки

225гр. стафиди

225гр. безсолно масло

225гр. кристална захар

4 големи яйца

2 с.л. прясно мляко

кората на 1 лимон и 1 портокал

500гр. златен марципан

3 с.л. мармалад от кайсии

Пригответе си дълбока форма за торта с диаметър 20см. и покрийте дъното и стените и с хартия за печене. Включете фурната на 150′С.

Смесете брашното и подправките в купа и разбъркайте заедно със сушените плодове. В друга купа разбийте маслото и захарта докато побелеят и сместа стане кремообразна. Разбийте яйцата с две супени лъжици прясно мляко и започнете внимателно да ги прибавяте към маслената смес. Изсипете сухите съставки и хомогенизирайте.

Половината от получената смес изсипете в покритата с хартия за печене форма за торта. Разделете марципана на две равни части. Поръсете плота с пудра захар и разточете половината количество. С помощта на формата за печене изрежете кръг със същия диаметър. Поставете марципана върху сместта и изсипете останалото количество върху него. Заравнете повърхността с помощта на шпатула и поставете в предварително загрятата фурна. Блатът се изпича за около 2 часа. Извадете от фурната и оставете да се охлади.

Разточете втората част от марципана и изрежете кръг със същия диаметър. От останалите от рязането части марципан направете 11 топки. Затоплете леко кайсиевият мармалад с една супена лъжица гореща вода докато се втечни. Намажете горната част на тортата с помощта на четка. Поставете отгоре изрязаният кръг златен марципан. С остър нож направете решетка по повърхността. Нанесете още един слой от мармалада върху марципана и подредете топчетата по ръба. Запечете на грил докато марципана започне да покафенява.

Снимка: http://www.asdamagazine.com