Великден – пожелания за Великден, яйца и великденски картички

3
Добави коментар
Desii
Desii

Великден е един от най-светлите празници в православния календар. Това е денят, в който християните празнуват възкресението на своя Господ Исус Христос. Божият Син, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

Като един от най-големите и важни за християните празници, Великден е свързан с множество обичаи и подготовка за празника. Всяка година Възкресението се пада на различна дата. Източната православна църква се съобразява с юлианския, а католическата с григорианския календар. Също така Великден не трябва да се празнува преди еврейската Пасха.

Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица и за всеки ден има опредени традиции, които християните трябва да спазват. Това е и последната седмица от Великия пост, продължаващ осем седмици. Според православната църква докато трае поста не трябва да се ядат храни от животински произход и също така са забранени развлеченията.

Някои от традициите са доста променени и позабравени в днешно време, но християните са запазили най-хубавото от празника. Това са традицията с боядисването на яйцата и приготвянето на специална трапеза. Някои народи имат и собствени обичаи. В повечето западноевропейски страни един от основните символи на празника е големият великденски заек. В Полша пък на празничната трапеза слагат фигурка на агне направена от масло или захар. В Чехия момичетата пръскам момчетата с вода, за да измият от тях това. което е останало от зимата.