Идеи за великденски яйца

5
Добави коментар
imarh
imarh

Великден е перфектното време за направа на най-невероятните шарени и вкусни великденски яйца. А едновременно със забавлението, покрай празника ще получите и голяма здравословна доза протеини. И то на доста евтина цена. За всяко яйце получавате по 70 калории или почти 7 гр. чист протеин, 4,5 гр. мазнини и богато количество витамини и минерали.

Яйцето, символ на новото начало, на новия живот, първоначално е използвано в езическите фестивали при посрещане на пролетта. Традицията на великденските яйца вероятно датира от ХІІІ век, когато хората започват да украсяват яйцата, дотогава забранена храна по време на Великите пости, като начин да се отпразнува края на постенето.

В наши дни украсяваме яйцата с готови бои, но ако искате да изненадате гостите си за празника с необичайни на вид краски по яйцата, вижте нашите съвети.

Ето как да сътворите великденски яйца с лучени шарки:

Материали:

различни ядивни цветя;
листа или пресни билки;
около 2 чаши червени или жълти люспи от лук;
найлонови чорапи или чорапогащник;
ластици;
оцет;
вода;

Поставете цвете, листо или стръкче от билките върху яйцето, а след това найлоново чорапче, опънете и завържете с ластик. Не се притеснявайте ако цветето се размести – следата, която ще остави, ще бъде уникална. Така приготвени всички яйца се поставят в дълбока тенджера, покриват се с люспите от лук и достатъчно вода, прибавят се 2 с.л. оцет и се оставят да се сварят.
След сваряването се махат от котлона и престояват в тенджерата около 20 мин. Чак тогава топлата вода се изцежда, а яйцата се заливат със студена вода. Когато са вече охладени, можете да махнете и чорапчетата.

Великденски яйца с шарки на парченца:

Материали:

парцали от копринен и бял памучен плат /от къде могат да се намерят, без да се налага да режете ценните си тоалети – съветваме ви да потърсите в магазините втора употреба или пък в занаятчийските магазинчета/;
връзки;
оцет;
вода;

Нарежете парцалите на квадрати големи около 10 см. Поставете парче коприна върху парче памучен плат, като по-светлата страна на коприната да е нагоре. След това поставете яйцето върху копринения плат и увийте и двата плата около него, завъртете и вържете с връвчица.

Сложете яйцата в тенджера и покрийте изцяло с вода, прибавете 2 с.л. оцет. Веднага щом яйцата се сварят, махнете тенджерата от котлона и я покрийте. Оставете ги така за 20 минути, след това сменете водата със студена и чак след охлаждане можете да махнете платовете. От специфичното им усукване около яйцето ще получите уникални шарки.

Весели празници!