Камъни в бъбреците

3
Добави коментар

 

През този период лечението е специфично и насочено към повлияване на причините, довели до образуването на бъбречен камък.

Общите профилактични мероприятия включват както корекция на диетата и прием на повече течности, така и мерки за увеличаване на обема на произвежданата урина и предпазване от развитие на инфекции по наранените от бъбречния камък повърхности на ППС. Препоръчва се употребата на Неоренал СР, който има диуретично и противомикробно действие за поне два месеца след отзвучаване на коликата.

Има още →

 

Бъбречната колика е най-тежкият и най-чест симптом при пациентите с камъни в бъбреците. Това е сериозно спешно състояние, изискващо адекватни мерки от страна на лекаря.

Като начало пациентът трябва задължително да се консултира със специалист, за да се изключат състояния като остър апендицит, панкреатит, холецистит, илеус и други.

Има още →

 

Ако камъкът е по-малък от 5 mm има много голяма вероятност да се изхвърли с урината спонтанно, без хирургическа намеса. В тези случаи пациентите се нуждаят само от болкоуспокояващи, спазмолитици и правилни съвети за адекватно поведение след изхвърлянето на камъка. Ако камъкът е над 10 mm е почти сигурно, че няма да премине през отделителната система самостоятелно.

 

Има още →

 

Те могат да бъдат сведени до пет химически причини:

1. Наличие на много калций в урината (хиперкалциурия)

Калцият е полезен за организма. Той участва в изграждането на костите и зъбите. От друга страна, калцият влиза в състава на над 85% от бъбречните камъни.

Има още →

Posted in Камъни в бъбреците

|

Tagged Симптомите на бъбречно-каменната болест, бъбречната колика, бъбречно-каменна болест, калциеви камъни, калций в урината, камъни в бъбреците, камъни в бъбреците лечение, образуване на бъбречни камъни, оксалат в урината, пикочна киселина в урината, рисковите фактори за образуването на бъбречни камъни, химичния състав на камъка
|

 

Лечението при оксалатните камъни е насочено главно към намаляване на количеството на постъпващите в организма оксалати с храната и към отстраняване на другите фактори, които допринасят за повишаване на нивото им в кръвта и урината.

Водещата предпазна мярка си остава диетата, която трябва да бъде бедна на оксалати, бедна на мазнини (мазнините увеличават абсорбцията на оксалати в червата) и богата на калций (1 грам на ден). Дневният прием на белтъчини също трябва да бъде намален.

Има още →

 

Лечението на калциевите камъни е насочено главно към предотвратяване на повторното им появяване. Веднъж образувани, вече е много трудно да бъдат разградени по химичен път, за разлика от уратните камъни. Когато калциевият камък не може да се елиминира спонтанно от организма, може да се наложи отстраняването му чрез литотрипсия или по хирургичен път.

Има още →

 

Ограничаването на калция в диетата трябва да е умерено: количеството му не бива да пада под 600 mg на ден.

Намаляването на натрия, кофеина и животинския белтък също помага за понижаване на калция в урината. Храни с богато съдържание на фибри (като пшеница, ориз и овесени трици) намаляват с 20 до 30% количеството на отделяния с урината калций.

Има още →

Posted in Камъни в бъбреците

|

Tagged диета, калциеви камъни, камъни в бъбреците диета
|