Блогът на Братчеда: Алкохолен експеримент

42
Добави коментар
Kalo
Kalo

Студент съм. Какви асоциации у вас поражда това просто безподпожно изречение със спомагателен глагол? Лекции, домашни, текущ контрол, изпитна сесия?

Забравихте нещо също толкова екзистенциално важно – АЛКОХОЛ. Забавления, дискотеки, нощни заведения и купони, неизменно част от които е употребата на спиртни напитки (разбира се, в разумни количества хахах).

Въпреки че едва ли може да се похвалим с огромен алкохолен опит (все пак сме все още първи курс), с колегата Иван Михайлов забелязахме нещо едновременно интересно и притеснително…

Първо нека Ви спомена, че предпочитаният от нас алкохол е ром (червен, български) + лед и лимон, в комбинация с безалкохолно. И често си поръчваме точно това. Но за наше учудване вкусът му не винаги е един и същ.

В началото разбира се не ни направи голямо впечатление. Все пак – може да са ни сервирали различни марки или вкусът ни да е повлиян от вече изпития алкохол, дори разликата може да идва от различни сортове лимон. Но това, което ни озадачи максимално – в дискотека сме и си поръчваме два големи рома.След известен интервал от време повтаряме поръчката, от една и съща част на бара, в същото заведение – вкусът им определено има известна разлика! Не е ли това е странно?

Направихме си експеримент. Тази седмица бяхме на купон в друга известна дискотека. Отново два големи рома + лед и лимон, след малко повече от час – повтаряме същата поръчка, от същата част на бара.

Вкусът – определено различен!

И дори не говорим за това, че е всеизвестно че разреждат алкохола с вода, което впрочем също се усеща и без да имаш кой знае колко сериозни дегустаторски познания.

Въпросът по-скоро е за качеството на спиртните напитки, които си поръчваме. Наскоро bTV представиха интересен материал, с красноречивото заглавие „Над 60 на сто от алкохола у нас е нелегален”. Според експертите сивият сектор все повече се разраства. Никой не може да каже с точност какви количества алкохол се произвеждат нелегално. Дори според неофициални данни на Асоциацията на производителите на спиртни напитки у нас – тази част от сивия сектор е 85% от продадения алкохол.

Това ни провокира да се замислим – какво точно пием? Най-вероятно комбинация от спирт + разредители + още нещо… За това може би разликата във вкуса е нещо нормално. Споделихме наблюденията си и на други колеги, познайте дали и те не са забелязали подобна „зависимост” при поръчаните от тях напитки. 😀

Надявам се, прочитайки тази публикация, поне за миг да се замислите за същността на проблема. А следващия път когато си поръчвате поредната чаша – да имате едно на ум.

Думите на Павлин Найденов (председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки у нас) „Фалшиви напитки има дори и сред тези с новия модел бандероли” са подходящи за извода от цялата ситуация. Разбира се, съществуват определени индикации (абсурдно ниската цена, различен вкус, разкъсан бандерол), но ако се замислите сериозно – шансът да засечете фалшив алкохол клони към нула.

Екипът на Bratcheda.blogspot.com Ви приканва: Въпреки всичко – не правете компромис със здравето си.
   Удоволствието може да е пълно и без употребата на алкохол 🙂

… aко статията ти е харесала, удари ми едно рамо 🙂 –>