Домашен Великденски козунак

7
Добави коментар
smaky
smaky

април 21st, 2011 | 3 Comments

Правенето на козунак е висш пилотаж в кулинарията или поне козунаците, които се правят от години в нашата фамилия. По отношение на правенето на страхотни козунаци съм признала леля ми Фани и двете баби, които от както се помня правят за Великден домашни козунаци. А техните козунаци са фантастично вкусни и ароматни, направо удоволствие за сетивата. Време е традицията да бъде продължена от младите поколения в нашата фамилия и днес ще ви издам тайната на нашата рецепта за вкусни козунаци, които този път приготви по-малката ми братовчедка.
Продукти:
1кг брашно
4 яйца
250гр масло
150гр олио
300гр захар
300мл мляко
1 лимон
половин мая
2 п. ванилия
Ром
100гр орехи
1п. какао на д-р Йоткер
Преди да започнете, помещението в което ще приготвяте козунаците трябва да се затопли до 25-26 градуса. Първа стъпка пресява се брашното.
1.Прави се кладенче в брашното и се слагат двете пакетчета ванилия, две супени лъжици ром, настърганата кора на един лимон и половин сок от лимона.
2.Към 300мл мляко се прибавя захарта и се оставя на котлона на слаб  огън.
3. Яйцата се разбиват много добре до пяна и се оставят на затоплената печка. Идеята е че всички продукти трябва да бъдат с еднаква температура. Така че, на затоплената печка се оставят разбитите яйца, млякото със захарта в него и маята.
4. Приготвяне на маята: ½ мая се смесва със с 1 ч.л. сол, захар, малко брашно и топла вода. Всичко това се обърква и оставя на затоплената печка, за да втаса.  Като печката не трябва да е много гореща за да не се запече маята. Втасването на маята е ключов момент, за успешното ставане на козунака. Маята трябва да се изпълни съда в който е. В конкретния случай показан на видеото, похабихме три пакетчета мая. При третия опит тя втаса за почти един час.
5. Всички приготвени до тук продукти се изсипват в купата с брашното и вече прибавените към него ванилия, ром, кора и сок от лимон. Всичко това се омесва.
6.Месенето се прави с  кокалчетата на ръцете, като постепенно се добавя мазнината. Докато се меси тестото се разстила така, че да поеме достатъчно въздух и да стане на шупли.  Удря се в масата поне 50 пъти.  Тестото е готово когато е поело мазнината и не лепне много.
7. Приготвяне на плънката: приготвя се от 1 пакетче какао на д-р Йоткер, 100гр орехи, мляко докато поеме, ром и малко захар.
8. След като омесите тестото, то се разделя на три части. Всяка част се разделя на още три, които се разстилат и върху всяка се слага от пълнежа, но не повече от една супена лъжица с връх, тай като има вероятност да не се добре опече козунака.
9. Завиване на руло на всяка една от трите части, усукване и сплитане.
10. Намазване обилно с олио на формата в която ще се пече козунака.
11.Козунакът се оставя  да втаса, тоест  тестото трябва да изпълни формата до горе. И тъй като при печенето козунака се надига още, се слагат отстрани картончета, които да придържат козунака.
12.След като е втасал се украсява отгоре със захар и бадеми
13.Първоначално се пекат на 200градуса до порозовяване, след което се намалява на 150градуса и се пече приблизително 1 час.
Ако имате търпение да направите всичко това, накрая ще имате наистина много вкусен козунак.

Filed under: Рецепти · Tags: козунак, рецепта козунак