Месечна прогноза за времето – март 2012 година

5
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(14 гласа, оценка 3.86 от 5)

Прогноза за времето през месец март 2012 г.
Какво ще бъде времето през март 2012?

Времето през март се характеризира с резки промени и големи температурни амплитуди. Очаква се студеното време да се задържи и през първата десетдневка на месеца, но в сравнение с февруари температурите ще бъдат доста по-високи – малко под нулата. Продължителността на деня ще се увеличава, а часовете със слънчево греене ще стават все повече. Наблюденията от предишни години на времето през март сочат, че са възможни големи колебания – както интензивни нахлувания на арктичен въздух до достигане на типично зимни температури, така и пролетно време с възможности за приятни разходки сред природата.

Температурите се очаква да бъдат между -3 и 15ºС в зависимост от местоположението.

Температурите през първите дни на месец март 2012 г. ще бъдат типично зимни, но с напредване на месеца, синоптиците обещават значителна промяна във времето. В началото на март не се очакват значителни валежи. Слаби превалявания, предимно от дъжд са възможни около 2-ри – 3-ти март. Очаква се общо повишение на температурите през втората половина на март.

Обстановката в зимните курорти няма да бъде облагодетелствана от мартенското затопляне. Местата със запазена снежна покривка ще останат много малко, предимно по високите места. Възможни са заледявания по пистите в по-ниските места в следствие на топящата се снежна настилка през деня и ниските температури през нощта.

По крайбрежието пролетното затопляне ще се забави поради охлаждащото влияние на Черно море. Няма да правят изключение е честите мъгли в Източна България.

Народни наблюдения за времето през март

Дъждовен ли е март, ще има трева, а слаба храна.
Сух март, мокър април, облачен май – плодородие безкрай.
Кога през март вали сняг и през април – дъжд, годината бива плодородна.
През март гръмотевица – през годината суша.
Ако прогърми през март, бъчвите ще се напълнят с вино, орехите – шупливи.
Ако е сухо (ясно) времето на 1 март, сухо ще е лятото.
Овес, фий, леща, фасул и боб на нов месец когато се сеят, не стават добри.
Мъглива пролет – дъждовно лято.