Най-странните закони по света – тема за Светът – Idi.bg

73
Добави коментар
tao
tao

За да изкарате почивката си спокойно и да се завърнете отпочинали, а не допълнително изнервени, добре е предварително да се поинтересувате от законите на страната, в която отивате – както писани, така и неофициални.

След като ви показахме няколко странни порядки по света, сега ще видите няколко интересни закони, които могат да ви докарат сериозни проблеми при пътуване. Колкото и да са нелепи на пръв поглед, обаче, те носят своя собствена логика.

1. Не хранете гълъбите във Венеция, Италия

Има закони, които са специфични за отделните градове, както е например с този закон във Венеция. Логиката му е, че изпражненията на птиците повреждат старинните сгради в града. Туристите, които хранят гълъбите на прословутия площад Сан Марко, допълнително утежняват този проблем. Други забрани са да се разхождате без горна дреха, да се катерите по фонтаните, дори да седите на бордюрите, хапвайки сандвич. Наказанието за провинението включва предупреждение и може да достигне до такса 600 долара. Полицаите обаче са сравнително толерантни към туристи, които хранят гълъбите, само за да направят снимка.

2. Не спирайте на аутобана в Германия Ако карате моторно превозно средство по аутобана в Германия, нямате право да спирате, дори горивото ви да е привършило. Не можете дори да тръгнете пеша, за да си осигурите гориво, тъй като това също е нелегално, да не говорим колко опасно може да е. Таксата са риска, който създавате при движението по аутобана, е 100 долара.

3. Не яжте на обществено място по време на Рамадана, ОАЕ

За мюсюлманите този закон е напълно в реда на нещата, но той може да е доста объркващ за чужденците, посещаващи страната. Ако пътувате до ОАЕ по време на този мюсюлмански празник, имайте предвид, че законът забранява храненето и пиенето на обществени места през светлата част на деня. В Обединените арабски емирства, както и в доста други държави, проповядващи тази религия, религиозните закони се припокриват в доста голяма степен с официалните закони. Не само, че там всякакъв вид близки взаимоотношения не се толерират от обществото, но можете да бъдете сурово наказани за тях – например, ако неженена двойка бива хваната в кола със затъмнени стъкла. Наказанието може да бъде такса, но може да е и затвор.

4. Не карайте голи до кръста в Тайланд Не се оставяйте горещото време в Тайланд  да ви изкуши да съблечете горните си дрехи, докато карате кола или мотоциклет. Това ще ви донесе наказателна такса от няколкостотин бата, което в долари е около 10.

5. Не плащайте само в монети в Канада Канадски валутен закон от 1985 година определя колко монети можете да използвате, за да платите, като е поставен разумен максимум. Не трябва да използвате само монети, за да платите стока, струваща 10 долара, а ако тя е на цена 25 долара, нямате право да използвате само метални пари, дори да разполагате с монети от по един долар. Продавачите могат да приемат вашите монети, но законът им позволява да не го правят, ако не желаят.

6. Не се целувайте на гарите във Великобритания и Франция

Според документите, романтиката умира във Франция на 5 април, 1910 година, когато целувките на перона са официлно забранени от закона. Много хора обаче не знаят за него и го приписват на Великобритания. Е, оказва се, че там също има подобна забрана – на една от гарите в северозападна Британия. И макар да няма наказание за целуващите се, вероятно ще бъдете любезно помолени да се насочите към специално създадените ‘зони за целувки’.

7. Не карайте мръсна кола в Москва, Русия

Според някои това е само оправдание за московските полицаи да пишат фишове на шофьорите, тъй като определението за ‘мръсна кола’ е доста разтегливо понятие. Според проучване, направено сред населението, повечето мнения са, че за мръсен се смята автомобил, ако е зацапана поне половината от него, ако не може да се види регистрационният й номер или ако не може да се види шофьорът. За наказанието таксата е много относителна, но се счита, че най-честата глоба е към 100 долара.

8. Не се разхождайте по бански в Гренада

Полицията в Гренада следи зорко за туристи, които се разкарват по вътрешната част на острова само по бански костюм. Извън плажа това е забранено и може да ви донесе глоба от 250 долара, макар законът да не е напълно официализиран.

9. Не шофирайте без включени фарове в Дания Всъщност този закон не е чак толкова странен, като се има предвид, че Дания е скандинавска страна с дълги и мрачни зими. В страната е задължително за водачите на МПС-та да карат с включени фарове по всяко време на годината, тъй като според изследванията това намалява общия брой на пътните инциденти. Законът е приет поне частично и в други части на Европейския съюз. Наказанието е малко по-малко от 100 долара.

10. Не дъвчете дъвка в Сингапур

В Сингапур трябва да внимавате с доста неща – не трябва да храните птиците, да плюете на обществени места и да пропускате да пуснете водата в обществените тоалетни. За пропускане да пуснете водата ще отнесете такса от 100 долара, макар доста обществени тоалетни да разполагат с автоматична система. Един от най-странните закони обаче забранява да се дъвчи дъвка, като основната цел е да се запазят редът и чистотата, като се намали броят на отпадъците, и по-конкретно – на трудно почистващите се дъвки. През 2004 година законът омеква и дава позволение да се употребяват никотинови дъвки, но те трябва да са предписани от лекар, като документите са щателно проверявани. Сингапур обаче дава свобода в друга насока – хазартът е легализиран през 2010 година, а преди това бе позволено танцуването върху баровете.

И още:

– В Израел не можете да водите мечка на плажа. – Във Франция не можете да кръстите прасето си Наполеон. – Във Флорида неомъжените жени не могат да скачат с парашут в неделя. – Във Великобритания, ако докажете, че сте бременна, можете да уринирате навсякъде, включително в каската на полицай.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 6233 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност