Игри за бебето от 6 до 9 месеца

1
Добави коментар
guagua
guagua

Около 6 месечна възраст вашето бебе ще може да седи самостоятелно. Това ще му разкрие съвсем нов свят и нова перспектива, от която да го гледа. Време е за играчки за вашето бебе, тъй като точно в тази възраст то ще започне да се интересува от всички нови неща около себе си.

Основни играчки

Бебето не се нуждае непременно от последните технологии в играчките за бебета. Някои основни и много любими играчки могат да бъдат: чашки, които влизат една в друга, рингове за нанизване, кукли, дървени или текстилни кубчета, колички, матрьошки или дрънкалки. Всички тези играчки спомагат за развитието на добрата координация между очите и ръката и фината моторика.

Гумените патета и непромокаеми книжки са идеални за игра във ваничката.

Активен център за игра

Сега, когато бебето ви вече може да седи, активните гимнастики могат да бъдат наистина забавни. Потърсете кубове с формички за подреждане, бутони за натискане и подвижни части, които вашето мъниче да отваря, върти и дърпа. С помощта на тези играчки бебето се учи на причина и следствие. Активната гимнастика, на която вашето бебе до момента е лежало по гръб и е гледало висящите над него играчки, сега ще може да ги изучава, като седи върху нея.

Играчки от предмети от всекидневието

Играчките няма нужда да ви струват цяло състояние. Бебето може да се радва на кутията от играчката толкова, колкото и на самата играчка. Една кутия с няколко от неговите малки играчки е страхотна идея за игра. Бебетата обичат да слагат и вадят неща. Други „домашни” играчки могат да бъдат тиганите, дървените лъжици, леки купи за салата и др. Оставете го да ви изнесе първия си кухненски концерт, барабанейки по тигана с лъжицата. В банята му дайде нечуплива и лека чашка, с която да налива и излива вода от ваничката.

Книжки

Продължавайте да четете на вашето 6 до 9 месечно бебе. Дайте му няколко книжки от картон, които да не може да разкъса. Сега, когато може да седи, ще му бъде много интересно да разглежда големи книжки с твърди и ярко илюстрирани страници. Може да се научи даже да прелиства само.

ИГРИ

Дзак

Всяка форма на криеница е любима на малките деца. Ето една идея за това как да я играете с бебето на тази възраст. Седнете с бебето на пода. Вземете една хавлия и я сложете на лицето си. Кажете ДЗАК, като махнете хавлията от лицето си и го откриете пред бебето. Обикновено резултатът е, че бебето ви започва да се смее и колкото повече я играете, толкова по-смешно става. Опитайте да сложите хавлията на главата на бебето и вижте дали то ще я дръпне само. Запомнете да кажете ДЗАК всеки път, когато махате хавлията. Тази игра учи малките, че предметите изчезват и после отново се връщат. В тази връзка, една силна и сигурна връзка с вашето дете ще му помогне да се справи с обичайните стресове на ежедневието.

Огледалце, огледалце

Оглеждането в огледало е много забавно за бебетата и им дава нова перспектива, от която да се погледнат.

Ето няколко идеи за това как можете да играете с огледалото:

Усмихнете се.

Раздвижете различни части от тялото си.

Правете физиономи и смешни звуци.

Издавайте звуци с устните си.

Имитирайте животни.

Клатете се напред-назад.

Бебетата имат нужда от визуална стимулация от много ранна възраст.

 

Къде е топката?

Играта повишава концентрацията и вниманието.

Седнете на пода с бебето.

Вземете една от неговите любими играчки и говорете за нея.

Скрийте играчката – отзад, в джоба и т.н.

Питайте бебето „Къде е играчката?”

Извадете играчката и кажете „Ето я играчката!”.

Продължете играта, като сменяте мястото на играчката всеки път.

Изследвания доказват, че кубчетата, играта на криеница и други „игри от едно време” спомагат за когнитивното, моторното и речево развитие на детето.

 

Грахчета

Бебетата обожават да ядат с пръсти. Всъщност, храненето с пръсти е важна стъпка в развитието на моторните умения. Когато бебето успее да хване и сложи храната в устата си, това му дава усещане за сила и контрол.

Сложете няколко сварени грахчета и моркови на масичкаа пред бебето.

Покажете на бебето как да си вземе от храната.

Напълно вероятно е да се опита и вас да нахрани.

Храненето с пръсти е добро упражнение за координацията между очите и ръката.

 

Букви

Около 6-7 месечна възраст е иделното време да запознаете бебето с буквите. За него те са все още само предмети с различни форми. За целта са ви нужни ярки карти или картинки с букви на тях. Можете и сами да си ги направите.

Когато бебето е спокойно и проявява интерес, му показвайте картите и казвайте коя е буквата. По-късно можете да задавет въпроса „Коя е тази буква?” и сами да отговаряте „Буквата А.”. Можете да окачите и картинки с букви на стените , извън България това е много популярна декорация за детски стаи.

Играта помага за развитието на езика и речника.

 

И една игра, която развива въображението и социалните умения на бебето: Играта „на ужким”.

Може да се чувствате нелепо, докато се правите, че говорите по телефона, пиете от въображаема чашка или друго обичайно действие, но вашето бебе искрено ще се забавлява и много скоро ще започне да ви имитира. Тази игра ще играете още дълго време без да ви омръзва.