Акцент Krush Boom Bang

8
Добави коментар
6o6ko
6o6ko

Япония е държава, която свързваме с много неща предимно в сферата на дизайна и технологиите, но електронната музика рядко е едно от тях. (С, общо взето, пет изключения:  Satoshi Tomiie, DJ Honda, Ken Ishii, Hideo Kobayashi и DJ Krush.) Krush е най-възрастният от тях (на 46 години) и се занимава с хип-хоп от 1982, а преди да влезе в музиката, е бил в Якудза. (Не, честно – Хидеаки Иши, както е истинското му име, е напуснал училище и е бил в банда, докато не видял един отрязан пръст, за който по-късно разбрал, че е на най-добрия му приятел.) През 1987 дебютира с групата си  Krush Possse (нещо като ранните Гумени глави на японската сцена), а през 1992 излиза соло и за пръв път използва грамофоните на живо като музикален инструмент. Силната употреба на ефекти, абстрактни преходи и софистицирани скречове го отдалечават стилово от хип-хопа – толкова, че парчетата му се озовават в Mo Wax на Джеймс Лавел. Първият му международен албум, издаден за лейбъла – Strictly Turntablized – се посочва в повечето музикални енциклопедии като първият трип-хоп албум изобщо. Скоро името му започва да се споменава в разпалени спорове между феновете на трип-хопа, ембиънта и интелиджънт хип-хопа, но Krush отказва да се асоциира с който и да било от тези стилове, затова надгражда соул и джаз семплите си със странни звуци. (Например български народни песни.)

Самият той

Как попаднахте на традиционната българска музика? Taiyo Ga Arukagiri/Polegnala E Pschenitza е фантастично парче и като повечето хубави неща в живота стана неочаквано. Бях на турне в Европа и на един фестивал на съседната сцена пееха някакви жени в странни народни носии. След това отидох при тях и се запознахме. Накрая си разменихме музика. Върнах се в студиото, пуснах си диска и се побърках. Реших да използвам един семпъл в албума Code 4109 и така.

Как влияе вашият произход на работата ви? Има ли такова нещо като японски звук според вас? Когато започнах да се занимавам с музика през осемдесетте, нямаше кого да използвам за модел. Влязох в хип-хопа, след като гледах филма Wild Style през 1982, но в Япония, както и в целия свят, започнахме с копиране. Не можеш да бъдеш оригинален от самото начало. Сега вече са минали двайсет години, откакто в Япония има хип-хоп, и настоящата сцена е като в другите страни – има мейнстрийм и ъндърграунд. Лично на мен второто ми е по-интересно, защото много хора се опитват да открият някакъв специфично японски стил в хип-хопа, без да се откъсват от корените си. От друга страна, има и идиоти, които продължават да търсят вдъхновение в американския хип-хоп, обличат се по същия начин и твърдят, че са братя от гетото, докато плющят абсолютно безлична, досадна музика. В Япония има едно правило – колкото си по-млад, толкова по-безрезервно клониш към западната култура и не виждаш какво може да ти предложи собствената ти страна, въпреки че всеки ден ядеш ориз и супа мисо. Честно казано, и аз бях такъв. Но сега пораснах и вече позволявам на родната ми култура да прониква в музиката ми.

Най-добрият клуб, където сте свирили? Ами най-добрата саунд система за моята музика определено е в WOMB, в Токио. Но искам да свиря навсякъде по света, защото различните хора обогатяват музиката ми.

А най-неприятното място, където сте свирили? Няма такова. Всеки път, когато свиря пред хора, това е уникално преживяване както за мен, така и за хората. Дори звукът да не е перфектен, хората разбират какво правя и могат да го оценят.

Колко най-дълго сте свирили пред публика? Когато съм на сцената, времето няма значение. Когато усетя, че публиката ме приема, когато самата атмосфера на мястото ме обгръща, изпитвам желание да дам всичко от себе си и да споделя усещанията си с хората. Всъщност точно в това е смисълът да си DJ. Обожавам да експериментирам на сцената.

Можете ли да изброите други съвременни музиканти, от които се възхищавате? DJ Kentaro от Ninja Tune прави невероятно аудио/видео скреч шоу. Kyoto Jazz Massive правят фантастична джаз музика.

Парчетата от диска Code 4109 са достъпни както за прослушване, така и за сваляне. Ако имате проблем с даунлоудването, променете разширението на .mp3 и би трябвало да се получи.

Най-важното от DJ KrushKemuri – големият ъндърграунд хит от дебюта му, с който го забелязват всички големи играчи в хип-хопаColdKrushCuts – двоен миксиран диск, записан от DJ Krush, DJ Food и Coldcut едновременно – с всички важни парчета на Ninja Tunes към този моментCode4109 – култов миксиран диск, в който под номер 9 на обложката се мъдри Polegnala E PschenitzaShinjiro – с вокалите на Mos Def това парче е сред най-добрите от смело озаглавения диск Stepping Stones: The Self-Remixed Best.ФЕНЪТДжун Йошида е главен готвач на Brasserie и мегамеломан.“Открих DJ Krush случайно, още с първия му албум – пазя си го на касета. Беше ми много любопитно – хип-хоп на японски, при това дарк и същевременно лежерен. Беше по-различен от всичко друго по това време. Krush винаги е една крачка напред и всеки албум ме изненадва – никога не съм се разочаровал от него. За пръв път ще гледам Krush на живо и очакванията ми са… ами, да ми счупи каската.“