САЩ ликвидираха Осама бин Ладен

36
Добави коментар
modeya
modeya

Лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен, смятан за терорист номер едно в света, е бил убит при ръководена от САЩ специална операция в Пакистан.

Издирването на човека, която стои зад най-голямото терористично нападение срещу САЩ, при което на 11 септември 2001 г. загинаха близо 3 000 души, продължи едно десетилетие.

Новината бе потвърдена лично от президента Барак Обама. „Справедливостта възтържествува“, обяви той в драматично телевизионно обръщение от Белия дом в неделя вечерта.

Изследване на ДНК е потвърдило със сигурност от 99.9 процента, че убитият в Пакистан човек е водачът на Ал Каида Осама бин Ладен, заявиха двама представители на администрацията на Обама в понеделник. Пакистанското разузнаване също потвърди смъртта на терорист номер едно.

Ликвидирането на лидера на Ал Каида е повратна точка във външната политика на САЩ и чувството за сигурност на страната, коментират американски медии.

Обама съобщи, че американските сили са осъществили операцията по негово разпореждане, че нито един американец не е загинал и е направено всичко възможно да бъдат избегнати цивилните жертви.

„САЩ осъществиха операция, при която беше убит Осама бин Ладен, лидерът на Ал Каида, терористът, който е отговорен за убийството на хиляди жени, мъже и деца“, каза Обама.

При операцията са били убити още трима души, сред които възрастен син на Бин Ладен и жена, която мъжете са използвали като жив щит.

Президентът уточни, че той лично е дал разрешението за тази операция на базата на разузнавателни данни, получени още през август. Обама обеща, че САЩ ще продължат неуморно да бранят американските граждани и техните съюзници. Той подчерта, че тази война не е война срещу исляма.

Единствен изстрел в главата

Американските власти съобщиха, че Бин Ладен е прострелян в главата. Отделно от това смъртта му бе потвърдена от пакистанските власти.

Водачът на Ал Каида е бил застрелян с един куршум в главата от специалните части на американските военноморски сили, така наречените Тюлени.

Отрядът е имал заповед да го убие, а не да го залавя, каза за Ройтерс източник от службите за сигурност.

„Това беше операция за ликвидиране“, заяви той, давайки ясно да се разбере, че е имало намерение да се прави опит Бин Ладен да бъде заловен жив. Друг висш американски представител заяви пред СиЕнЕн, че операцията е включвала инструкции Бин Ладен да бъде арестуван жив, ако се предаде – макар никой да не е очаквал, че той ще се предаде. 

Ликвидиран в дома си, погребан в морето

Операцията е продължила 40 минути. Един американски хеликоптер е бил загубен поради механична повреда, но екипажът, както и атакуващата група са били евакуирани благополучно.

Мисията е била контролирана в реално време от директора на ЦРУ Леон Панета и други шефове на разузнаването в конферентната зала на разузнавателната централа в Ленгли, щата Вирджиния.

Тялото на терорист номер едно е било в американски ръце, след идентификацията му е било откарано в Афганистан и погребано на неназовано място в морето. „Искахме да избегнем ситуация, в която гробът му да се превърне в място за поклонение“, съобщи представител на САЩ. Освен това трудно би се намерила държава, която да се съгласи да е последен дом за лидера на терористичната мрежа Ал Каида.

След като бе обявено, че Бин Ладен е мъртъв, правителството на САЩ обеща с трупа му да бъде постъпено в съответствие с ислямската традиция, която повелява погребението да се състои до 24 часа, посочва Асошиейтед прес.

Били са задържани още шест деца и две вдовици на терориста. Бин Ладен има общо 19 деца.

Проследен куриер довел до местонахождението на Бин Ладен

След многогодишни неуспешни опити, пробив в издирването на лидера на Ал Каида е настъпил преди повече от четири години, когато американското разузнаване е успяло да засече един от доверените куриери на Бин Ладен и брат на куриера.

Местонахождението на Бин Ладен е окончателно идентифицирано през август 2010 г. Той е обитавал триетажна сграда за около 1 млн. долара, построена през 2005 г. Имотът е около осем пъти по-голям от околните и е със засилени охранителни мерки – външни и вътрешни защитни стени и двоен контрол на входа.

Бившият американски президент Джордж Буш, който се зарече да въздаде правосъдие на Бин Ладен, независимо „жив или мъртъв“, но така и не успя да го направи, определи операцията като „постижение от голямо значение“, след като Обама му се обадил да съобщи новината.

Операцията по ликвидирането на Бин Ладен обаче може да усложни отношенията на САЩ с Пакистан, след като Исламабад реагира остро на въздушни атаки в западната част на страната и арестува служител на ЦРУ, който уби двама пакистанци по-рано т.г.

Американски представители казаха, че са уведомили пакистанските власти за атаката срещу Бин Ладен едва след края на операцията.

Независимо от това Обама каза, че Пакистан е помогнал на Вашингтон да стигне до Осама бин Ладен, и подчерта, че е важно, че Исламабад продължава да сътрудничи в борбата с терористите.

Президентът заяви в понеделник, че след смъртта на Бин Ладен светът е по-добро място и че Съединените щати са спазили ангажимента си да направят така, че справедливостта да възтържествува.

Ликуващи тълпи в Ню Йорк и Вашингтон

Тържествуващи тълпи се събраха в Ню Йорк и Вашингтон да празнуват смъртта на лидера на Ал Каида. Това е най-голямата победа на Барак Обама в областта на националната сигурност, откакто той пое президентския пост в началото на 2009 г. и ще засили шансовете му за преизбиране през 2012 г.

Новината за смъртта на Осама бин Ладен привлече хиляди нюйоркчани рано днес на мястото на най-ужасното му деяние – Кота нула в Манхатън, където се намираха кулите близнаци на Световния търговски център.

Викове на радост изпълниха въздуха на мястото, където над 2600 души загинаха на 11 септември 2001 г. в терористичните атаки срещу сградите, организирани от Бин Ладен.

Новината за смъртта на Бин Ладен бе възприета от пазарите като сигнал за понижен риск спрямо САЩ, в резултат на което доларът и фондовите индекси се повишиха.

Цените на американския суров петрол се понижиха и според анализатори е възможно да се върнат на нива под 100 долара. Според някои наблюдатели обаче този ефект може да е краткотраен.

Засилена опасност от атаки

Макар и събитие от символично значение, все още не е ясно дали смъртта на Бин Ладен ще се окаже повратен момент в глобалната война срещу силно разклонената терористична мрежа и дали ще доведе по-скорошно справяне с талибаните в Афганистан, ако това въобще стане, отбелязва Ройтерс.

Очакванията са Осама да бъде наследен на най-високия пост в Ал Каида от родения в Египет хирург Айман ал-Зауахири, който досега бе втори човек в организацията.

Държавният департамент на САЩ издаде глобално предупреждение към всички американски граждани за повишен риск от антиамериканско насилие предвид скорошната контратерористична дейност в Пакистан.

От Държавния департамент посочиха, че очакват вълна от насилие след ликвидирането на терорист номер едно.

Интерпол също призова да бъдат предприети засилени мерки за сигурност, тъй като смъртта на Осама бин Ладен може да доведе до атаки на отмъщение по цял свят, съобщи Франс прес.

Генералният секретар на Интерпол Роналд Нобъл призова за „допълнителна бдителност” на службите за сигурност заради повишен риск от атаки на Ал Кайда или на групировки, свързани с международната терористична мрежа, след смъртта на бин Ладен.

„Най-издирваният терорист в света вече го няма. Но смъртта на бин Ладен не означава край на Ал Каида и на групировките, свързани с нея, които ще продължат да извършват терористични атаки по целия свят. Ние трябва да останем единни и фокусирани върху сътрудничеството и борбата не само срещу тази глобална заплаха, но и срещу тероризма на всяка група навсякъде по света”, се казва в съобщение на Нобъл.

Според талибаните Осама Бин Ладен е жив

Пакистански талибани определиха като неверни информациите, че е ликвидиран ръководителят на международната терористична мрежа. „Бин Ладен е жив”, заяви представител на групировката „Техрик-е талибан-е Пакистан” (Движение на талибаните в Пакистан).

Представители на радикалните ислямистки движения Хамас и Талибан се зарекоха да отмъстят за смъртта на Бин Ладен. Като пъвва цел бе назован президентът на Пакистан Асиф Али Зардари, а втора цел – САЩ.

Демонстранти скандираха „Смърт на Америка“ в южния пакистански град Куета след смъртта на Бин Ладен. Демонстрантите, най-малко 800 според журналист на АФП и над хиляда според ислямистката партия, която свика протеста, запалиха американско знаме, след което се разпръснаха мирно.

„Бин Ладен е героят на мюсюлманския свят и мъченичеството му няма да сложи край на движението“, заяви пред митинга бивш ислямистки депутат.

Това е първата демонстрация в Пакистан, след като Барак Обама обяви рано сутринта, че Бин Ладен е убит при операция на американските специални сили в град Аботабад.

В джихадистки форуми по света първите коментари бяха, че всички се молят новината да не е вярна, както и че борбата продължава.

„О, Аллах, моля те тази новина да не е истина. Бог да те прокълне, Обама. О, американци… все още е законно да ви прерязваме гърлата“, пише участник във форум, а друг посочва, че „Осама може да е убит, но неговото послание за джихад никога няма да умре“. „Братя и сестри, чакайте и ще видите, смъртта му е прикрита благословия“, пише той.

Неудобни въпроси пред Пакистан

Обитаването на сравнително луксозна къща близо до столицата Исламабад от Бин Ладен постави пакистанските власти в ситуация да отговарят на неудобни въпроси, отбелязва Ройтерс.

Местен анализатор в областта на отбраната – генералът от запаса Талат Масуд, обаче изрази увереност, че фактът, че лидерът на Ал Каида е бил убит с участието на пакистанските сили за сигурност ще ограничи вредите за имиджа на страната.

Очаквано веднага след съобщаването на новината последва реакция на съседна Индия.

„Ние възприехме с голяма загриженост тази част от изявлението на американския президент Барак Обама, че престрелката, при която е ликвидиран Осама бин Ладен, е избухнала в градчето Аботабад, дълбоко във вътрешността на Пакистан”, заяви индийският вътрешен министър Чидамбарам.

„Този факт засилва нашата загриженост, че Пакистан е убежище за терористи от различни организации”, допълни той.