10 от най-добрите места за наблюдение на диви животни

122
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Наблюдаването на диви животни в естествената им среда е едно невероятно усещане. Тъй като повечето от нас живеят далеч от природата и допира до тези животни е много рядко, това прави преживяването още по-специално и незабравимо. Вижте най-добрите места в света, където може да застанете лице в лице с невероятната дива природа, пък било то полярните мечки от студеният Север, забавните орангутани на Борнео или пъргавите гепарди в Африка. 

10. Национален парк Йелоустоун, САЩ
Дива дестинация, близо до тези, които живеят в САЩ е Националния парк Йелоустоун, споделян от Уайоминг, Монтана и Айдахо. Това е най-старият национален парк (създаден през 1872 г.) и е известен със своята дива природа и много геотермални характеристики, особено гейзера Old Faithful, който е една от забележителностите в парка. Йелолстоун се смята за най-добрите мегафауна местообитания из цялата страна. Има почти 60 вида бозайници, включително сив вълк, застрашени рисове и мечки гризли. Други представители на големите бозайници са бизони, лосове, белоопашати елени, антилопи, овце, муфони и много други.  
  

9. Национален парк Бвинди, Уганда
Богатата горска джунгла на Националният парк Бвинди е светилище за планинските горили – тук живеят повече от половината застрашени горили Бвинди от цялата световна популация. Популярните маймунски походи са свързани с ходене из непроходимите гори в търсене на тези удивителни животни. Паркът е също така чудесно място за наблюдаване на птици – има 348 вида. Освен това Бвинди е и местообитание на около 120 вида бозайници, 220 вида пеперуди, 27 вида жаби, хамелеони, гекони и още много застрашени видове. 
  

8. Остров Кенгуру, Австралия
Благодарение на изолацията си от континенталната част на Австралия, остров Кенгуру, третият по големина след Тасмания и Мелвил, се е запазил като дива дестинация с фауна, включваща емблематичните животни за континента. Кенгура, коали, ехидни и морски лъвове, живеещи в многобройните национални защитени и частни паркове, могат да се видят почти навсякъде из острова. Освен това, той се обитава и от уникална порода Ки-кенгуру, което е по-дребно и по-тъмно от континенталният си брат.  

7. Острови Комодо и Ринца, Индонезия 
Комодо и Ринца, два от 17 508-те острова на  Индонезия, са известни с необичайно гигантския си обитател – Комодския дракон. Това е най-големият гущер – може да достигне до 2-3 м дължина и тегло приблизително около 70 кг. Комодските дракони са месоядни животни и въпреки, че се хранят предимно с мърша, атаките върху хора са много редки. Имат развито силно обоняние, което им позволява да надушат мъртви или умиращи животни от 9-10 км. Друг инструмент за атака е мощната им опашка, с която могат да съборят дори големи свине и елени. Острова е също подходящ за наблюдение на делфини, акули, китове, манти и морски костенурки. 
  

6. Национален парк Денали, Аляска 
Живописната красота и огромната популация на диви животни превръща Националният парк Денали в уникална дестинация за приближаване до дивата природа. Паркът е дом на мечки гризли, черни мечки, вълци, овце Далл, лосове и много видове птици и риба. С връх Маккинли (6193 м), най-високият в Северна Америка, паркът е едно от най-очарователните диви кътчета на континента.
  

5. Остров Борнео
Мощните тропически гори на Борнео, третият по големина остров в света, е единственият естествен дом на рядка порода орангутани. Гледането на тези удивителни животни в дивата природа е изключително преживяване и не е за изпускане, ако сте решили да посетите острова. Една от най-големите популации – около 45 000 представители, обитават джунглите на Борнео, но поради търговията с дървен материал те стават все по застрашен вид. Борнео е и рай за птиците — тук е регистрирано най-голямото разнообразие – над 1500 вида. Броят на влечугите също не отстъпва на другите животни. Множество змии, сред които кралска кобра (една от най-отровните змии и най-голямата отровна змия в света-дълга до 6 метра), малайския мрежест питон, който достига дължина до 10 метра, а също така много крокодили (сред които най-едрият на планетата соленоводен крокодил, дълъг 7 метра и с тегло повече от 1000 кг.) и дървесни жаби.
  

4. Залива Хъдсън, Канада
Малкия град Чърчил в Манитова, разположен по протежение на брега на залива Хъдсън в Канада е „Световната столица на полярната мечка“. Всяка година през есента (октомври, ноември), когато водата в залива започва да замръзва, полярните мечки се придвижват към брега, за да могат да ловят тюлени. Туристите могат безопасно да ги наблюдават от тундрови бъгита (специално модифицирани автобуси с висока платформа) и да станат свидетели на играта помежду им. Флората и фауната на арктическата тундра са прекрасен декор за любителите на дивата природа, а великолепното северно сияние внася допълнително магия в студените нощни небеса.

3. Каикоура, Нова Зеландия 
Красивият полуостров Каикоура в Нова Зеландия се простира в морето, южно от едноименният град и е отлично място да се доближите до естествената среда на китове, делфини и тюлени. Полуострова има прекрасно географско положение, а течения донасят изобилие от морски живот от дълбините на близката Хикуранги падина. В различни периоди на годината могат да се видят няколко вида китове, въпреки че гигантския кашалот е почти винаги там. 
  

2. Галапагоските острови
Дивите животни са най-съществената черта на архипелага Галапагоски острови, разположен около екватора в Тихия океан. Островите са известни с най-знаменития си посетител Чарлз Дарвин, които развива теорията за еволюцията чрез естествен подбор, проучвайки голям брой ендемични видове в района. Неземно изглеждащите острови са дом и на странни животни, като например морска игуана или гигантски тръбен червей (Riftia pachyptila). Освен това, Галапагос са обитавани от морски лъвове, китове, морски костенурки, галапагоски пингвини, морски птици, пеликани и корморани.  
  

1. Кения
Внушителен брой невероятни, диви и красиви животни могат да бъдат открити в Кения, страна на национални паркове, изключителен див свят и очарователна природа. Независимо дали става дума за огромните слонове на Националният парк Амбосели, Нациоанален парк Еезерото Накуро със своите зашеметяващи фламинга или за Национален парк Тсаво, най-непокътнатия и див от всички резервати, Кения е наистина чудесна дестинация възнаградена с отлични места, от където може да се възхищавате на животните в естествените им местообитания. 

Попаднете ли веднъж на някое от тези страхотни кътчета от нашата планета, не бива да забравяте, че трябва да бъдете отговорни наблюдатели и винаги да сте на безопасно разстояние, без да омаловажавате факта, че сте сред дивата природа. Не забравяйте, че много от животните, споменати тук, са застрашен вид и винаги можете да спомогнете за опазването и запазването им, подкрепяйки местни и международни проекти за защита на животните.

Hobyto.com