Диетите са вредни за психиката

4
Добави коментар
press
press

Диетите са вредни за психиката

През 21 в. все по-често младите хора се заглеждат по перфектните модели от списанията и билбордовете и искат да приличат на тях. Първото, което забелязват е стройното и слабо тяло, което не притежават. Започва се въртенето в един безкраен кръг от диети и лишения като в крайна сметка не отслабват, дори качват повече. Какво всъщност означава думата „диета“?  Това е специален режим на хранене, който е съобразен със състоянието на организма. В днешно време, за съжаление, тази дума се е превърнала в синоним на глад и нищожно хранене.

Освен физически диетите осъкатяват и психически човешкото същество.  Минавайки на диета ние настройваме мозъка си, че за определен период от време ще доставяме на тялото си ограничено количество храна. През това време той изпраща сигнали, че трябва да се използват „складираните резерви“ (мазнини), за да се набави необходимата енергия за нормалното функциониране на органите и изпълнение на жизненоважните процеси в организма.
Какво става след като този период било то няколко дни, седмици или месеци изтече? Ние пренастойваме мозъка си, че този отрязък от време е свършил, а той от своя страна изпраща сигнали до тялото, че „кризата“ е минала. След този момент се започва едно постоянно преяждане, което цели  да възтанови организма от миналата криза и да се подготви евентуално за следваща. Така храната вместо да се усвоява и използва за енергия тя просто се складира за друг период от лишения. Започва се едно безкрайно въртене в омагьосан кръг, от който няма излизане.

Последствията най- често са фатални и дори смъртоносни. Разболяваме се от булимия, което в 90% от случаите води анорексия невроза. Това са психически разстроиства, които водят до физически. Болните най-често се срамуват от болестта си, но въпреки това не излагайте живота си на опасност, а потърсете професионална помощ от психотерапевт или спортен консултант.