Програма за фактури – как да направим правилния избор

2
Добави коментар
cybervn
cybervn

Когато търсите програма за издаване на фактури е нужно да обърнете внимание на някои от характеристиките на програмата за фактури.

Най-важното е дали е безплатна. В това отношение можете да намерите няколко такива в интернет, кои не чак толкова добри, кои прекалено добри за да са безплатни.

Важна, дори задължителна особеност е полуавтоматичното попълване на фактурата. Тук става дума, когато сте изпратили / отпечатали първата фактура за фирмата получател, софтуера автоматично да запазва данните и в последствие вие просто да избирате само името, а всичко останало да се попълва автоматично. По този начин си улеснявате максимално издаването на фактури. Това важи и за продуктите / услугите, които предлагате. Отново да не е нужно да правите номенклатурни таблици и какви ли не щуротии, а след първото въвеждане да се съхраняват автоматично. В набора ви от партньори / доставчици има такива, чийто данни няма да ви потрябват примерно следващите 2 месеца, това важи и за някои от вашите продукти / услуги ! Защо тогава да си играете да ги вкарвате в софтуера веднага ?

Друга важна характеристика на програмите за фактуриране е дали се инсталират или са web базирани. Всеки един от двата варианта има както своите предимства, така и своите недостатъци. Примерно web базирани могат да бъдат използвани от всяко едно място, където има интернет, позволяват много по-голям контрол над персонала, които ги ползва, осигуряват всевъзможни справки в реално време и т.н. От другата страна, тези които се инсталират би могло да се каже, с леки задръжки, че предоставят по-високо ниво на сигурност, че не ви е нужен интернет и ако ви падне интернета, това няма да повлияе на издаваните фактури.

Какви фактури ще издавате – хартиени или електронни ?

Това е изключително важен въпрос, на който трябва да имате предварително отговор. При издаването на електронни фактури е нужно да имате достъп до интернет, но пък ако случайно останете временно без такъв, можете да пратите фактура с някакво закъснение, което в огрoмната част от случаите ще бъде много по-малко ако изпращате хартиена фактура. Електронните фактури имат множество предимства и гарантирано са бъдещето на фактурирането, но това е тема за друга статия.

Каква е най-добрата комбинация ?

Перфектния случай са програми за фактуриране, които са инсталационен софтуер и които поддържат и онлайн вариант. За момента обаче този вариант липсва на българския пазар и едва ли ще се появи скоро. Следващия най-подходящ вариант е да изберете web базирана програма, чрез която можете да издавате както електронни фактури, така и да ги изтегляте в PDF формат и да ги разпечатвате на хартиен носител. При този вариант за момента най-добрия ви избор е системата за електронни фактури E-Docs.bg – освен фактури могат да се печатат и всички свързани платежни нареждания.

Избора на програма за фактури е изключително важен за всеки един бизнес, затова е нужно да му обърнете по-голямо внимание. Това не е просто някаква програма за фактури, от това може да зависи колко бързо се обработва документация, колко бързо си получавате финансовите средства, колко добър е контрола над документооборота и т.н. Помислете си добре преди да избере правилната програма !

В тази връзка е добре да си помислите и над избора на счетоводна програма. При нея важат много от горните изисквания, но там е доста по-сложен процеса и до голяма степен зависи от привичките на счетоводителя ви.

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 10.0/10 (3 votes cast)

VN:F [1.9.22_1171]

Програма за фактури – как да направим правилния избор, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Tweet

Публикувано

в сряда, май 4th, 2011 at 23:08 категория Бизнес. Етикети:Електронни фактури, Програма за фактури, софтуер, Фактуриране