ERP? Разбира се, че знам какво е!

9
Добави коментар
alex.t
alex.t

ERP? Разбира се, че знам какво е!

Милко Типографов

четвъртък, 28 Февруари 2008 10:41ч

Наръчник за начинаещи, или нека спрем да се излагаме пред „чужденците”

С риск да ви отегча, ще се опитам да дам дефиниции за голяма част от акронимите, описващи различните насоки в бизнес приложенията. Колебах се дали трябва да пиша в тази насока, защото темата е доста експлоатирана в последните години. Две случки от моето ежедневие ми намекнаха, че подобна статия е нужна. Първата беше след презентацията ми в голяма производствена компания. Бях със счетоводния отдел след час представяне на Microsoft Dynamics Nav (Navision), на което говорех какво е ERP. Главната счетоводителка ми зададе следния въпрос: „Това защо е по-добро от складово-счетоводния софтуер под DOS, който използваме?” Другата случка бе още по-притеснителна – бях на конференция и един от топмениджърите на голяма организация каза: ”Преди няколко месеца научих интересни термини като реинженеринг и автоматизация на бизнес процеси. Трябва всички да почнем да ги прилагаме”. Тогава ми мина през ума “току що открихме колелото”. Можете да си направитете изводите за нивото на мениджмънта в България. В западните страни в базовите обучения по мениджмънт и счетоводство изучават софтуерни бизнес приложения и дори имат практически курсове на SAP. Не обърнем ли повече внимание на тези неща, глобализацията ще смаже неадаптивните. Със стратегията „така ми е добре“ и не отворим ли очите си към новото, мисля, че доникаде няма да стигнем. Нека първо дам няколко дефиниции, за да разбуля погрешните схващания от бизнес ежедневието ни. Ако се опитаме да категоризираме софтуера, можем да открием няколко основни групи – операционни системи – любимият Windows е един ярък пример, приложен софтуер – Word, Excel, e-Mail клиенти и др., както и сървърни приложения (IIS, Web Sphere, Apache и др.), среди за разработка и, разбира се, софтуерните бизнес приложения.

Софтуерни приложенията за бизнеса

Фокусът е върху приложенията, които ни помагат да управляваме и анализираме нашия бизнес или така грешно обобщеното в България ERP. Абревиатурата е просто част от клас бизнес, приложения наречени транзакционни системи – Online Transaction Processing (OLTP).

Транзакционни системи – ERP, SCM и CRM

ERP – Back Office или вътрешните процеси

По традиция ролята на ERP е автоматизация, вътрешен контрол, намаляване себестойността и разходите, повишаване ефективността и оптимизация на бизнес процесите. В последните десетина години не само големите корпорации, но и малките и средни компании откриха ползите, които им дава интегрираното решение от клас Enterprise Resource Planning (ERP). Чрез автоматизация и стандартизиране на вътрешните бизнес процеси (счетоводство, финанси, производство, дистрибуция, складово стопанство, производствени и човешки ресурси) ERP системите намаляват себестойността на продуктите и услугите, автоматизират паричните и материалните потоци, елиминират повторното въвеждане на данни и подобряват точността на информацията. По-добрата видимост на компанията ни дава основа за вземане на “информирани” решения по-бързо и в точното време. И така – фокусът на ERP доскоро бяха вътрешните или Back-office процеси.

CRM, SCM, e-Business – Front Оffice или външните процеси

Днес летвата е вдигната по-високо – оптимизацията на вътрешните процеси се приема като даденост, а мениджърите очакват от ERP цялостно покритие – както на вътрешните така и на „външните” или взаимоотношенията с клиенти и доставчици. Тук се намесват Customer Relationship Management (CRM) и Supply Chain Management (SCM) или Front Оffice приложенията. Това са всички процеси видими от контрагентите (клиенти, доставчици и т.н.).

CRM не е само софтуерно приложение, а водещата сила в стратегията на компанията. В днешния динамичен бизнес борбата за всеки клиент е голямата цел на всички. CRM е логически следващо поколение приложение. Наследник е на управление на контактите (Contact Management) и автоматизация на продажбите (Sales Force Automation). Съчетава в същото време онлайн поддръжка, управление на маркетингови стратегии и взаимоотношенията с партньорите. Едно типично CRM приложение трябва да включва следните модули – управление на контактите, лийдове и бизнес възможности, календар и седмична програма, средства за мобилни продажби, бази данни от знания, автоматизация на телефонни обаждания, e-mail и факсове, възможност за самообслужване на клиенти, сервизно и техническо обслужване, „Data Mining” и рапорти. Всичко това, съчетано с автоматизация на процесите и взаимоотношенията с доставчиците, води до повишаване качеството и ефективността на обслужване на клиентите.

Има ли интелигентен живот там някъде?

Аналитични системи OLAP: Business Intelligence (BI) и Corporate Performance management (CPM)

След откриване предимствата на интеграцията на информацията мениджърите започват да си задават въпроси за ефикасността на техния бизнес. Изискванията им се повишават в посока към по-точни анализи и рапорти, следене на ключовите индикатори на ефективността (Key Performance Indicator), предвиждане на бъдещо поведение и т.н. Тук на сцената идват решенията от клас On Line Analytical Processing (OLAP). Съчетавайки в себе си сложни технологии, като ”складове” за данни (Data Warehouse), предефиниране подмножества от данни (Data Marts), приложения за извличане и трансформация на данни ETL (Extract, Transform, Load), Business Intelligence решенията се превръщат в мощен източник на гъвкави рапорти и графики. Те дават многомерни анализи и drill-down възможности в реално време върху агрегираните данни от продажби, покупки, финанси, производство, клиенти, доставчици и др. В началото BI решенията бяха спомагателно средство на мениджмънта, предоставяйки точна и навременна информация при вземането на решения. С увеличаване ролята на ИТ и развитието на e-Business фокусът се премести върху клиентите – откриване на бизнес поведения (Data-Mining) и възможности, които биха имали въздействие на способността върху конкурентността и бъдещата позиция на компанията. Например мениджърите могат да разглеждат обобщена и обединена информация за клиентите от различни източници, да намират бъдещи схема на поведение по демографски, възрастови и други признаци. Тези споменати източници, разбира се, в повечето случаи са ”front office” приложенията.

А могат ли всички тези „сложни” съкращения да работят заедно?

Интеграция на Front-Office, Back-Office и Business Intelligence

Това е и крайната цел – интеграция на Front-Office и Back-Office приложенията и синхронизация на данните с Business Intelligence, където хората, вземащи решения, имат нужната информация да управляват компанията. Но за това на първо място е нужно малко израстване в мисленето и разбиране на мениджмънта. Вече бизнес приложенията играят основна роля в управлението на една фирма. С правилна ИT стратегия, която непременно е част от бизнес стратегията на компанията, рискове, които тя всекидневно предприема, ще са базирани на правилна и точна информация, и по-лесно ще отговори на заплахите на конкуренцията и глобализацията.

Етикети: операционни системи , web , риск , маркетинг , бази данни , Microsoft , ИТ бизнес , Човешки ресурси , ERP , бизнес интелигентност , SAP , Data Warehouse , LAN , SRM , софтуер , Intel , Windows , CRM , игра , СЕК , НАП , бизнес приложения , IP , ATI , телефон , сървър , заплахи , OLAP , BI , доставчици , erp системи , navision , оптимизация , стандарт , MAN , програма , SCM , Microsoft Dynamic , онлайн , България , ИТ , IIS , C , Интел , сервиз , Performance , ИРМ , e-mail , Web Sphere , анализ , информация , бизнес процеси , глоба , Excel , Word , Microsoft Dynamics NAV , конференция , Business Intelligence , БИ , Apache Четете още: