XVI Салон на изкуствата

18
Добави коментар
vestitel
vestitel

За всеки по нещо от 12 май до 29 юни в НДК

Къде: Национален дворец на културата Кога: от 12 май до 29 юни 2011 г.

Тази година Салон на изкуствата ще бъде по-тържествен и грандиозен, отколкото друг път, защото Националният дворец на културата чества своята 30-годишнина. По този случай и културният хепънинг ще се открие с голяма изложба, посветена на юбилея.

Изложба Началото ще покаже историята на двореца от първата копка до наши дни в снимки. Запечатаните на фотографската хартия моменти са от фонда на Държавна агенция „Архиви“, на БТА и на фотоархива на НДК, а самата изложба ще продължи до 18 май. След кратко прекъсване от 23 май, тя отново ще бъде отворена за посещения до 12 юни включително.

Още две са изложбите, които правят впечатление от афиша на тазгодишния Салон. Първата е  Цветя на празника и показва акварели на Дечко Узунов (от 19 май до 8 юни) от колекцията на Галерия-музей „Дечко Узунов“.  Втората изложба е с името Цветовете на Корея, част е от програмата „Послания от днес“ и показва платната на художничката Анна Ким (от 17 зо 30 май).

През първите седем дни на Салона на изкуствата обръщаме внимание към XVIII седмица на испанското и ибероамериканското кино. Прожекциите на филмите са от 9 до 15 май в зала Люмиер.

За любителите на популярната музиката Салонът на изкуствата ще представи концертите на унгарската рок група Омега (14 май), на Ищар (5 юни), Шинейд О’Конър (22май) и Почит към Доли Партън (23 юни).

Почитателите на класическата музика също ще са много доволни, защото шестнадесетото издание на Салона на изкуствата ще е повече от щедър към тях. Да се готвят за Симфоничен оркестър от Будапеща 100 цигански цигулки (13 май), за Бранденбургския симфоничен оркестър (16 май), за клавирните рецитали на Анжела Тошева, посветен на 200-години от рождението на Ференц Лист (17 май), и на Ваня Пешева (1 юни), както и за рецитала на Веселина Кацарова (25 юни).

Любителите на писаното слово пък ще могат да изберат ново четиво за себе си или за подарък на ежегодния Пролетен базар на книгата (от 24-25 май), а увлечените по джаза – да се насладят на гласа на Йълдъз Ибрахимова и новия ѝ албум Back to my love (28 май).

Операта в XVI Салон на изкуствата ще бъде представена с прожекцията на Набуко от Верди – реверанс към 70-годишнината от рождението на Гена Димитрова (27 май). Записът от е 13 ноември 1981 г., от Арена ди Верона с участието на Ренато Брузон и Димитър Петков и под диригентството на Маурицио Арена. На 13 юни от 21 ч в директно излъчване от Двореца на изкуствата „Кралица София“ във Валенсия, ще бъде показана Тоска от Пучини, с участието на Хорхе де Леон, Оксана Дюка, Брин Терфел и Оркестър и хор на Валенсия, диригент Зубин Мета.

Обръщаме вниманието ви и към концерта на Васко Василев и група Чамбао (12 май), както и към танцовото шоу Presidance (15 май) и балетния спектакъл Самая на музикално-танцовия ансамбъл Грузински легенди (31 май).

Накрая, но не на последно място, ви предлагаме да се насладите на българския фолклор, който тази година е широко представен в Салона на изкуствата. Ще може да видите фолклорен спектакъл по повод 30-годишнината на НДК (11 май), концерт на фолклорна група Шопкиня (16 май), фолклорен спектакъл Приказка без край (18 май), Българският пламък (18 май) и годишния концерт на ансамбъл Росна китка (1 юни). В никакъв случай не бихме пропуснали два от спектаклите: тържественият концерт за 60-годишнината на ансамбъл Филип Кутев (25 май) Албена на ансамбъл Българе (26 май).

Цялата програма на XVI Салон на изкуствата 2011 в НДК може да видите тук.

Билети за събитията от XVI салон на изкуствата може да закупите от Билетния център на НДК.