Полезните мазнини и тяхното значение за здравето

80
Добави коментар
algae
algae

Протеините, въглехидратите и мазнините са от съществено значение за хората. Диети без мазнини или с минимално съдържание на мазнини рядко дават добри резултати, защото при такава диета тялото ни започва да работи против нас.

Тъй като мазнините са от есенциално значение ако тялото не получава никакви мазнини с храната то започва да ги задържа и съхранява. Не е задължително това да доведе до напълняване. Приемането на определено количество здравословни мазнини ще помогне при отслабване. Такива са мазнини като зехтина, те стимулират жлъчния поток и така се подобрява храносмилането и правилното разграждане на мазнините. Те съдържат и HDL холестерол (добрия холестерол), който циркулира в тялото и помага да се отървем от плаката натрупана в кръвоносните ни съдове.

За да оцелее тялото ни се нуждае и от витамини и минерали. Мазнините служат за обработка на мастноразтворимите витамини за да могат те да достигнат до органите и да изпълнят предназначението си. Дефицитите се дължат главно на липса на добри мазнини, които да обработват тези витамини. Витамини А, Е, D и К са мастноразтворими. За тялото са важни не само хранителните вещества, но и Омега 3, 6, 9 мастни киселини.

Качествен начин да си набавим тези мазнини е употребата на зехтин, ленено семе, риба или рибено масло. Рибеното масло е добър източник на Омега мастни киселини, а лененото семе на фибри.

Не трябва да забравяме да поддържаме добро съотношение на тези мазнини в хранителния ни режим. Мазнините са дългосрочен източник на енергия, така че някои атлети ги използват в големи количества. Трябва да търсим нехидрогенирани масла и ненаситени мазнини.