Планината Фуджи – природният небостъргач в Япония (Fuji Mountain)

131
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Планината Фуджи с право е сред най-големите забележителности на Япония и неин национален символ. Огромното възвишение, с почти съвършената си форма на конус, се намира на  главния остров Хоншу (Honshu), на около 100 км западно от Токио. Върхът е покрит със сняг почти през цялата година. Стотици художници и фотографи са се опитвали да го увековечат на своите платна и ленти, а писатели да изразят неговото величие в думи. Но само тези, които са го виждали знаят, че ничия картина или поема не може да предизвикали такова удивление и възхищение, каквото човек изпитва когато застане очи в очи срещу Фуджи.  

Най-високият връх всъщност е активен вулкан, извисяващ се на 3776 метра – най-високата точка в страната. За геолозите той се е образувал преди около 600 000 години, а според будистките вярвания е изникнал от земята в следствие на земетръс през 286 г. Известни са 18 негови изригвания, но последното е било през 1708 г. С течение на времето, бълваната лава и пепел са превърнали планината в масивна структура с обиколка от 125 километра. Фуджи е кръстен на будистката богиня Фучи и е почитан като врата към отвъдния свят. Освен това той играе важна роля и в шинтоизма, чиито последователи вярват, че скалите са дом на богинята  Сенген-Сама.  

Фуджи-Сан е не само чудо на природата, но и свещено място  още от времето на първите хора, живеещи в региона. В продължение на векове, мъжете са идвали до върхът за поклонение, но на жените достъпа до Найин (Светилището), както са наричали кратера на вулката, е бил забранен до 1868 г. В днешно време, хиляди туристите и Фуджи-ко поклонници изкачват планината през юли и август, когато има по-малко сняг. Много от посетителите предприемат това пътуване през нощта, за да могат да се насладят на изгряващото слънце от върха. Според японците, да не изкачиш Фуджи поне веднъж в живота си е недопостимо, а ако го изкачиш два пъти е нелепо.

Заедно с петте езера (Кавагучи, Яманака, Сайко, Мотосуко и Шоджико), горите и Национален парк „Фуджи-Хаконе-Изу“ планината е ежегодно посещавана от 80 милиона души, а най-малко 250 000 човека са достигнали до върха, който често е описван като най-изкачваният. При ясно време величетвеният конус може да се види и от столицата Токио. 

Изходен пунк за желаещите да стигнат до Фуджи е градчето Фуджи-Йошидо. Самият преход е труден и отнема около 10 часа, но за сметка на това си струва преживяването. По пътя нагоре може да видите много будистки храмове, шинтоистки светилища и портите към тях, наречени „тори“. На няколко места има изградени кътчета за почивка. До петата спирка – Кавагучи има път и повечето туристи предпочитат да стартират покоряването на планината  от тук. Достигайки кратера на вулкана ще можете да се любувате на невероятната гледка, заради която много от посетителите предприемат това изморително изкачване.  

Hobyto.com