Човешкият хормон на растежа

2
Добави коментар
valchev
valchev

Човешкият растежен хормон се произвежда от хипофизната жлеза и регулира растежа, най вече на височина. След като организмът е спрял да расте, производството на хормона започва да намалява, но не спира напълно. Хората, дори с напредване на възрастта, все още се нуждаят от него. Възниква въпросът – каква функция изпълнява тогава?

При възрастните, човешкият хормон на растежа регулилира клетъчните функции, свързани с протеините и стимулира увеличаването на мускулна маса, чрез създаване на нова мускулна тъкан. Той също така контролира метаболизма на мазнините и не позволява образуването на мастни натрупвания. По този начин играе голяма роля в превенцията на сърдечно-съдови заболявания и е от голямо значение за жизнеността и общото благосъстояние на организма. Много болести са свързани с недостига или прекомерното ниво на ЧХР в кръвта. При децата недостига на този хормон се свързва с нанизъм(ръст на джудже), а при възрастните може да доведе до наднормено тегло, лесна уморяемост, депресия и социално изолиране, костни проблеми. Свръх-секрецията на човешки растежен хормон може да доведе до гигантизъм(гигантски ръст) или акромегалия(уголемяване на крайниците, анормална долна челюст и сърдечно-съдова система). В някои случаи големите нива на ЧХР водят до хипергликемия. Ненормалното съдържание на този хормон в организма на човек могат да бъдат вродени или придобити, като вторите се предизвикват обикновено от мозъчен тумор, който подтиска нормалните функции на хипофизната жлеза.

Звучи нелогично, но този хормон е причината, поради която стареенето на организма се забавя. Това е така, защото процеса стареене при хората е придружен от промени в катаболизма(отрицателен метаболизъм), което означава че обмяната на веществата се забавя. Тъканите се разпадат на техните съставни части и се освобождава енергия. Свободните радикали се натрупват, което може да причини увреждане на тъканите. В клетъчната репродуктивна способност възникнат грешки, което води до неефективно функциониране на метаболитните процеси и опасност от ракови заболявания. Растежният хормон в случая помага, защото той е анаболен хормон, тоест той спомага за изграждането на тъкан. Анаболните процеси консумират енергия и водят до растеж, възстановяване и репродукция на тъканите.

Обратно – разпадането на тъканите, което се случва в процеса на стареене може да се дължи поне отчасти на намаляването на хормона на растежа в организма с течение на възрастта. Ако това е вярно, то добавки съдържащи този хормон могат да бъдат полезни за преодоляване или предотвратяване на стареенето и при лечение на много болести, свързани с напредване на възрастта. Въпреки, че изследваният на учените са още в предварителни етапи, едно проучване показва, че възрастните мъже, които са тествани с инжекции на ЧХР, са повишили мускулната си маса и са намалили мастните натрупвания в тялото си. Това обещаващо изследване показва, че хормона на растежа може да бъде ефективно използван като лечение против стареене?!?

ЧХР добавки и инжекции

Единственият начин за надеждно допълнение на човешки растежен хормон в организма е чрез инжекции с рекомбинантен ЧРХ. Той се предлага само с рецепта от специалист и е много по-силно действащ от всички видове добавки, които ще намерите. Прилагането му е скъпо (около 1400 лв. месечно) и се смята за незаконно да бъде използван без рецепта. Всъщност за добавките не се знае могат или не могат да предотвратят ефекта на стареене. Тези добавки не съдържат растежа на хормона, а стимулират производството на естествено създаден от тялото такъв. В случая всичко зависи от хипофизната жлеза – дали тя ще се поддаде на стимулацията за по-голямо произвеждане на ЧРХ, или не. Такъв продукт е например капроморелинът. Той е тестван върху възрастни мъже и жени с леки нарушения във функциите. Хапчетата увеличили секрецията на ЧХР и на съединителната мускулна тъкан и довели до малки подобрения на някои физиологични показатели. Тази добавка обаче не е призната от Администрацията на храни и лекарства (Food and Drug Administration – FDA). Те се позовават на факта, че остаряването е естествен процес и не се смята за “болест или болестно състояние, което изисква лечение”. Затова дотук с надеждите за лек срещу остаряването.

Свойствата на ЧРХ да намалява мастните натрупвания и да увеличава мускулната маса карат много хора, предимно активни спортисти, да прибягват към такива добавки. В миналото изолиран и пречистен растежен хормон е бил използван за третиране на деца със сериозно изоставане в растежа. Непрекъснатото изучаване на този хормон обаче доказва, че освен преимуществата които има, допълнителния прием може да бъде и много опасен, ако не се наблюдава от лекар-специалист. Въпреки че като цяло не са доказани определени вреди от ЧХР се смята, че е възможно, с увеличаване на мускулната маса да се увеличат и черепа и крайниците (акромегалия). Заради множеството неразгадани страни на човешкия хормон на растежа не се препоръчва да се злоупотребява с употребата на добавките, да не се набавя от немедицински източници (напр. от интернет) и изобщо да не се използва под формата на инжекции без лекарско предписание.