Любопитни факти: Човешкото тяло в цифри

3
Добави коментар

Знаете ли, че кожата ни е покрита с около 5 милиона косми, че кихаме със скорост, по-голяма от 160 км в час, че можем да различим около 10 000 миризми. Тези и още много, все така впечатляващи цифри ни помагат да осъзнаем каква микровселена представлява нашето тяло, на което невинаги обръщаме вниманието, което заслужава то.

* Посочените цифри са средностатистически.

8 л въздух

са достатъчни, за да ни доставят кислорода, необходим за правилното протичане на всички жизнени процеси в организма. Вдишваме ги, когато сме в покой, ако пък тичаме или ходим, консумацията на кислород нараства многократно и достига до 60 л в минута.

200 л течности на ден

филтрират бъбреците ни, като крайният резултат от дейността им се измерва с 2 л урина, съдържаща вода, соли и токсини.

1,5 л слюнка

Това е количеството, ‘произвеждано’ всеки ден от нашите три чифта слюнчени жлези. Ние отделяме повече слюнка преди ядене – така задействаме храносмилането, и съвсем малко, докато спим. Процесът зависи и от емоционалното ни състояние. Когато сме стресирани или се страхуваме, устата пресъхва. И обратното – слюноотделянето се стимулира при вкусване на нещо кисело (лимонов сок) или вдишване на миризмата на оцет.

18 кв. м кожа

покрива тялото ни. Тежестта й варира от 2,5 до 4,5 кг.

100 000 км

ще съставят нашите вени, артерии и капиляри, ако тези съдове се насложат един до друг. Това означава, че те могат да обиколят два пъти земното кълбо!

120 000 000 сперматозоиди

присъстват в семенната течност на всеки здрав мъж. Само един от тях обаче ще послужи за нещо – този, който успее да достигне до яйцеклетката и я оплоди.

72 пъти в минута бие сърцето ни,

когато организмът е в покой. Изглежда малко, но ако се пресметне внимателно, оказва се, че в продължение на час сърцето бие 4200, а на ден цели 100 000 пъти. Физическите усилия и бурните емоции активизират пулса, който може да достигне до 140 удара в минута.

С 4см годишно растат ноктите ни

Скоростта изглежда нищожна, но така стоят нещата – за да израстне един нокът са нужни от 3 до 6 месеца. Трябва да се има предвид, че ако храната ни не съдържа достатъчно витамини, желязо или калций, ноктите стават много по-крехки и лесно се чупят.

600 потни жлези

са разположени само върху един квадратен сантиметър от кожата на дланите ни, а там както е известно ние се потим най-малко. Дланите ни се овлажняват само в моменти на стрес и психическо напрежение – реакцията се задейства от централната нервна система, когато тя усети някаква опасност. Общо върху тялото ни са разположени 2 милиона потни жлези , като те са най-много около слабините, под мишниците и върху ходилата. На ден тези жлези отделят около литър пот.

От 6 до 30 мигвания в минута

са нужни за доброто овлажняване на окото. Рефлексът на мигането позволява очната ябълка да бъде постоянно покрита с тънък, течен филм, който прилепва към роговицата подобно на чистачките към предното стъкло на автомобила. Хидратирани очите ни могат да се движат свободно.

200 г мъртви клетки

се отделят на година, при това неусетно, от повърхностния слой на кожата. На всеки 28 дни на мястото на старите клетки се появяват нови, като по този начин епидермисът ни се запазва гладък. Поне до 25 годишна възраст. След това не всички мъртви клетки се обновяват, а това означава, че процесът на стареене е започнал.

10 000 миризми

са в състояние да разпознаят рецепторите, разположени в две малки зони от по 3 кв. см в горната част на ноздрите ни. В това отношение човек определено е ощетен в сравнение с други бозайници, с кучето например.

3000 вкусови папили

покриват повърхностгта на езика ни. Някои от тях са ‘специализирани’, затова със задната част на езика си усещаме горчивото, с предната – сладкото, със страничните – киселото и соленото.

5 милиона косми

са разпръснати по цялата повърхност на човешкото тяло. Най-окосмена, разбира се е главата – върху нея има около 100 000 косъма, от които всекидневно падат между 50 и 100. Ако никога не се бръснат, космите по мъжката брада, на брой около 25 хиляди, могат да достигнат 1 м дължина.

1 милион яйцеклетки

– с толкова разполага всяко момиченце при раждането си. Три четвърти от тях се израждат още преди пубертета, остават около 300 00, които постепенно намаляват. Тъй като процесът се ускорява след 35-годишна възраст, тогава зачеването става много по-трудно.