Кое е било първото опитомено животно

15
Добави коментар

Кое е било първото опитомено животно

Овцата, прасето, еленът, конят, кучето. Преди около 14 000 години палеолитните ловци събирачи в Монголските степи се научили да примамват елени от техните огромни миграционни стада и да ги отглеждат в своите поселения.

Разлика между дресиране и опитомяване

Елените били като ходещи магазини-давали месо, мляко и кожи за облекло. Възможно е тези хора едновременно да са тренирали кучета, за да им помагат да опитомяват елените.

Днес по света има около три милиона питомни елени, повече от които в степите на Лапландия, които се простират през Швейция, Норвегия, Финландия и Русия.Лапландците, които ги отглеждат, препочитат да се наричат ,,сами”.

Как се опитомява животно

Те едва ли знаят, че ,,сами” е древната шведска дума за скитник.Американското име на северния елен е карибу. То идва от halibut, което на един от езиците, говорени в Източна Канада, означава ,,този, който рови”. Карибу използват големите си копита, за да разровят снега и да стигнат до лишеите отдолу. Лишеите съставляват две трети от храната на елените.

Северните елени са мигриращи животни и изминават до 4800 км на година-абсолютен рекорд в света на бозайниците. Те могат да се движат доста бързо, развиват скорост от 77км/ч на сушата и около 10км/ч във водата. Северните елени имат едно щракащо сухожилие на колянната си става и стадо елени издават същия звук като збор на майсторите на кастанети…

Eто приблизителните дати на опитомяване на отделните животни:

Северни елени                                        ок. 12000г.пр.Хр.

Кучета

(Евразия, СервернаАмерика)                 ок.12000г.пр.Хр.

Овце (Югозападна Азия)                        8000г. пр.Хр.

Прасета (Югозападна Азия, Китай)      8000г. пр.Хр.

Крави (Югозападна Азия, Индия)         6000г.пр.Хр.

Опитомяването се различава от дресурата. То включва селективно размножаване. Слоновете могат да бъдат дреситани, но не и опитомени.