Яростта на планетата: 9 от най-опасните места за живеене в света – тема за Светът – Idi.bg

160
Добави коментар
tao
tao

Природата е щедра към човечеството, но нерядко показва и своята опустошителна страна. В такива моменти човекът разбира колко е нищожен пред мощта на Майката Природа. Вижте и девет от най-опасните места за живеене на Земята.

1. Свръхвулканът на остров Ява, Индонезия

Дори в най-спокойния си период, вулканът Мерапи на индонезийския остров Ява издишва кълба дим почти непрекъснато. Димът се издига в небето на височина 3 километра. Ненапразно името на вулкана означава ‘огнена планина’ – Мерапи е изригвал над 60 пъти за последните 500 години, като най-скорошното изригване е през 2006 и 2010. През 1994 година отделеният газ задушава 60 души, а през 1930 лавата в подножието на вулкана отнема живота на над 1000 човека. Тогава лавата се разпръсква на над 20 кв.км. в региона. Независимо от неговата слава обаче, в района живеят над 200 000 човека. Островите на Индонезия по принцип са известни с активната си вулканична дейност – според статистиките над 120 милиона индонезийци живеят в близост до някой от 22-та активни вулкана в областта. Тук се намира и най-скоро проявилият активност мегавулкан – този, който образува съвременното езеро Тоба. Езерото е разположено в гигантски кратер на древния мегавулкан, който при  изригването си бил десет хиляди пъти по-мощен от Етна, а в резултат от това средната температура на Северното полукълбо се понижила значително, населението на Земята намаляло 10 пъти, а три четвърти от  растителния свят на Северното полукълбо загинал.

2. Несигурното бъдеще на Малдивите

Островите  Ephemeral, част от Малдивите, както и съседните на него острови, са застрашени от изчезване заради ниския си релеф. Малдивските острови се състоят от 1190 острова и атола в Индийския океан, като най-високата им точка е 2.3 метра, заради което е много вероятно съвсем скоро островите да бъдат погълнати от водите на океана. Заради нарастващото ниво на световните океани и цунамите населението на Малдивите е застрашено от природните катаклизми и вече се предприемат мерки за евакуацията му към Шри Ланка и Индия. Според учените островите са едни от най-младите парчета суша на Земята, но нямат бъдеще над морското равнище.

3. Торнадовият коридор, Тълса/ Оклахома, САЩ

Над 1 милион човека населяват така наречения коридор Interstate 44, който преминава между градовете Оклахома и Тълса. Всяка пролет, когато студеният и сух въздух от Скалистите планини се спуска надолу към низините, горещият въздух от Мексиканския залив тръгва на север и двете течения се срещат, образувайки област, често наричана ‘Алея на торнадото’. От 1890 година насам регионът е удрян от торнадо над 120 пъти. През 1999 година пък през Оклахома, Тексас и Канзас преминават над 70 торнада, като само в Оклахома биват унищожени близо 1700 домове, а повредените сгради са около 6500. Въпреки съвременните системи за предупреждение, това коства живота на над 40 души. Най-дългият период без торнада е 5 години – между 1992 и 1998, но пък впоследствие регионът бива ударен от 11 торнада за 11 месеца.

4. Бурите на Гонаив, Хаити Макар да свързваме държавата Хаити със земетресението, което неотдавна разтърси острова, на който се намира тя, в района се образуват доста по-често силни тропически бури и урагани. Крайбрежният град Гонаив, един от петте най-големи хаитянски града, е особено застрашен от бурите. При последните урагани той буквално е бил залят от океана, а голяма част от града остава под пластове тиня и мръсна вода. Основните причини за уязвимостта на Гонаив са местоположението му в океански залив, равнинният характер на региона и обезлесяването на ниските хълмове до града.

5. Огненият ад на езерото Киву, Руанда и Конго Снимка на езерото, правена от Космоса от НАСА

Езерото Киву се намира на границата между Конго и Руанда – то е едно от големите африкански езера, с площ 7000 кв.км., под които са затворени 250  кубични километра въглероден диоксид и 65 милиарда кубични метра метанов газ. Те са затворени под налягането на водата, а ако бъдат освободени, ще отделят отровен облак, който ще погуби над 2 милиона африканци, живеещи в региона на езерото. Периодичното отделяне на отровни газове също представлява опасност за населението, както и пожарите, които газовете предизвикват.

Следва продължение…

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5356 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност