Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Л-карнитин Liquid L-carnitine

5
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

За какво още ще ни помогне Л-карнитин

 

Л-карнитинът участва в окислението на аминокиселините с разклонена верига, пречи на образуването на млечна киселина в мускулите ни, блокира вещества, които нарушават клетъчната стена.Освен това чрез него се повишава доставката на кислород до мускулите и се осигурява енергия, без да се разграждат така ценните протеини.Увеличаването на съдържанието на карнитин в мускулите ще увеличи окислението на мазнини и ще забави намаляването  мускулния гликоген,което е фактор за забавяне на умората при интензивни тренировки.

Най добра цена и качество на течен Л-карнитин 

 

 Карнитинът е аминокиселина, която тялото ни произвежда от аминокиселината лизин, като за това е нужно наличието на витамините В6, ниацин, С, желязо и аминокиселинатаметионин.

 

Каква е дозировката на L-carnitine? 

 

  Препоръчваме прием не по-дълъг от 6-8 седмици, ефекта намалява след този период.Направете почивка от 4 седмици и повторете отново!Най подходящия прием през деня е :

Препоръчителната дневна доза на Л-карнитин При спортуващи

   ►мъже 2000-3000мг.

сутрин 30 минути преди хранене-1000мг.

30 мин преди тренировка-1000мг.

В зависимост от вашето лично тегло и тренировъчни цели ,дозировката може да се завиши ,но не препоръчваме прием на л-карнитин в дози по-високи от 5000мг. дневно!

   ►жени 1000-1500мг.

сутрин 30 минути преди хранене-500мг.

30 мин преди тренировка-500мг.

 

Препоръчителната дневна доза на Л-карнитин при неспортуващи е:

 

     ►За деца под 1 година – 10-15 мг

     ►за деца от 1 до 3 години – 30-50 мг

     ►за деца от 4 до 6 години – 60-90 мг

     ►за деца 7 до 18 години – 100-300 мг.

     ►при възрастни хора 300-500мг.

 

С повишаване умствено, физическо и емоционално напрежение, много заболявания, стрес, бременност, или кърмите, или активно спортувате приема на л-карнитин -трябва да се увеличи няколко пъти. Например:

     ►Ако се борите с  наднормено тегло или за подобряване на имунитета – 500-2000 мг.

    ►При заболяване от СПИН, заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб и бъбреците, остри инфекции – 500-1000 мг.

     ►За работниците с тежък физически труд – 500-2000 мг.

 

Възможени странични ефекти от прием на L-carnitine

  Л-карнитинът е доста добре поносим от тялото, но все пак се срещат странични ефекти предимно при по-продължителна и неправилна употреба. Те се изразяват в гадене, повръщане, стомашни крампи и диария,киселини в стомаха . Продължителната употреба може също да доведе до неприятна миризма на урината и потта – на „риба“ .

 

Бъдете внимателни с тези комбинации!

С какво не трябва да се приема л-карнитин!

 

Аценокумарол (Sintrom) взаимодейства с ел-карнитин-Аценокумарол (Sintrom) се използва за забавяне на съсирването на кръвта.Л карнитин може да увеличи ефективността на аценокумарол (Sintrom). Повишаване ефективността на аценокумарол (Sintrom) може да забави образуването на кръвни съсиреци твърде много. Дозата на аценокумарол (Sintrom) може да се наложи да се промени.

Хормони на щитовидната жлеза взаимодейства с L-карнитин- Прием на L-карнитин с хормони на щитовидната жлеза може да намали ефективността на хормони на щитовидната жлеза.

Варфарин (Coumadin) взаимодейства с L-карнитин-Варфарин (Coumadin) се използва за забавяне на съсирването на кръвта. L-карнитин може да засили ефекта на варфарин (Coumadin) и да увеличи шансовете за образуване на синини и кървене. Уверете се, че кръвното се проверява редовно. Дозата на варфарин (Coumadin) може да се наложи да се промени.

 

 

Кои добавки съдържат Л-карнитин?

 

Обичайно Ел-карнитин се продава като самостоятелна хранителна добавка или като съставна част на препаратите, намаляващи телесните мазнини (фет бърнъри).Освен карнитин, възможно е карнитин да се предлага и под друга форма – Ацетил L-карнитин. Според някои публикации ацетилът разгражда мазнините дори по-добре от самия карнитин.

 

Кои храни съдържат Л карнитин в най-голямо количество?

 

      Л Карнитин има най-много в червеното месо, в малки количества се среща в млечните продукти, а в още по-малки – в плодовете и зеленчуците.

 

Къде се среща Carnitine в нашето всекидневно хранене?

L-Carnitine е част от всекидневната ни храна.Червените меса (пр. агнешко, еленско и говеждо) са особено богати на L-Carnitine. Рибата, птичето месо, млякото и кърмата съдържат по-малко количество, докато храни от растителен произход съдържат много малко L-Carnitine, или въобще не съдържат. Средно ние консумираме по около 100–300mg L-Carnitine всеки ден:

 

Еленово месо, говеждо 100–220 mg/100 g

Свинско, заешко 20–30 mg/100 g

Домашни птици 6–30 mg/100 g

Риба 6–20 mg/100 g

Наденички 1–20 mg/100 g

Мляко, сирене и млечни продукти 1–10 mg/100 g

Гъби 1–5 mg/100 g

Плодове, зеленчуци, ядки, зърнени храни 0–1 mg/100 g 

 

Храни богати на л карнитин

Най-високите концентрации на карнитин се намират в червено месо и млечни продукти. Carnitine може да се намери на значително по-ниски нива в много други храни Зелените ,броколи , брюкселско зеле , зеле , чесън , горчица Зелените , бамя , магданоз , зеле ), плодове ( кайсии , банани ), зърнени храни ( елда , царевица , просо , овесени ядки , ориз, трици, ръж , пълнозърнеста пшеница , пшеница трици , пшеничен зародиш ) и други храни ( пчелен прашец , бирена мая , рожков ). 

При здрав човек 75% от необходимия L-карнитин би следвало да се осигури от храната, а останалите 25% да се синтезират от тялото.