Белгийска овчарка

51
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Кучета

Белгийската овчарка (на англ. Belgian Shepherd Dog) е порода кучета, отнасящи се към работните овчарски кучета.

Има няколко разновидности : Грюнендал, Лакеноа , Малиноа и Тервюрен. По класификацията на МФК всички тези кучета се отнасят към една порода. В някои страни те се приемат за различни една от друга породи.

Всички те се различават преди всичко по дължината на козината и нейния цвят.

В САЩ като белгийски овчарки са известни само грюнендал. Малиноа и тервюрен са обособени като отделни породи – «белгийска малиноа» и «белгийски тервюрен»,а лакенуа – най-рядката от четирите вида – въобще не е призната.

Грюнендал

Големина: средноголяма Податливост на тренировка: висока Поддръжка на козината: ниска Падане на козината: високо Нужна тренировка: ежедневна разходка и много бягане Ниво на енергията: високо Пазене: високо – куче пазач Здраве: OFA, CERF сертификати

Външен вид

Белгийската овчарка Грюнендал тежи около 18-34 кг и достига на височина 56-66 см. Горната козина е дълга, права и гъста, а под нея има гъста подкозина. Цветът й е черен, въпреки че някой кучета имат малки бели петна. Ушите са изправени, а изражението будно и изразително.

Поддръжка на външния вид

Козината на Белгийската овчарка Грюнендал пада много обилно и затова не е особено подходяща за хора с алергии. Важно е козината да се сресва веднъж седмично и по-често, когато пада по-обилно. Навлажняването на козината с влажна кърпа преди сресване ще предотврати накъсването на косъма. Необходимо е редовно да се почистват зъбите, за да се предотврати появата на кариеси. Козината по лапите трябва да се подрязва, както и от външната страна на ушите.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Продължителността на живот на Белгийската овчарка Грюнендал е около 10-12 години. Съществуват редица болести, които засягат породата – проблеми с щитовидната жлеза, епилепсия, катаракт и др. Родителите на вашето кученце трябва да имат OFA и CERF сертификати.