Ханибал Кадафи планирал да взриви летището в Женева

11
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Един от синовете на либийския лидер Муамар Кадафи – Ханибал, е подготвял няколко терористични акта в Европа, предават световните агенции, позовавайки се на информация от on-line изданието на алжирския вестник „Аш Шурук“. За извършването им бил вербувал алжирски наемник, по-специално за организирането на взрив на международното летище в Женева.

Изпълнител на терористичните нападения е трябвало да бъде Искандер – алжирец, който дълго време е работил в спортен клуб в Триполи, но преди известно време е бил задържан от властите в Анаба. След залавянето Искандер е признал, че синът на Кадафи наистина го е привлякъл към „изпълнението на секретна мисия в Швейцария и други европейски страни“.

По думите на обвиняемия Ханибал Кадафи бил обещал, че „след извършването на терористичния акт на летището в Женева ще направи всичко възможно, така че отговорността за взрива да бъде хвърлена върху „Ал Кайда“.

Съгласно повдигнатото обвинение през последните месеци Искандер е сътрудничил на френското разузнаване, предавайки секретни сведения в консулството на Франция. Очаква се обвиняемият да се изправи пред алжирски криминален съд на 13 юни.

Междувременно главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо заяви, че има свидетелства за това, че Муамар Кадафи е нареждал да бъдат изнасилвани стотици жени, като една от мерките за борба с въстаниците, съобщава BBC. 

В изказването си Окампо заяви, че насилието над жените е нов аспект от провежданите от полковник Кадафи репресии. Според думите на Главния прокурор, сега се проверява информацията, че верните на Кадафи сили за сигурност специално са получавали препарати за повишаването на потентността като „Виагра”. Засега либийските власти не коментират изказването на Окампо.