8 съвета за изправен автомобил през лятото

24
Добави коментар
vestitel
vestitel

Как да подготвим автомобила си за летните горещини

Лятото дойде и температурите стремглаво тръгнаха нагоре. Леки дрехи от ефирни материи вече са заели мястото на палтата и вълнените костюми в гардеробите ни, сандалите са натирили ботушите по кутиите, а шапките срещу слънце чакат да бъдат разходени .

Купуваме всякакви слънцезащитни мазила са себе си и останалите от семейството, изваждаме вентилаторите от килера и настройваме климатика си на режим – лято. Грижим се старателно, за да се предпазим от слънцето и топлината, но обръщаме ли достатъчно внимание на автомобилите си, които също се нуждаят от подготовка за новия сезон? Има няколко основни неща, които е необходимо да се проверят по автомобила ни, особено ако плануваме дълго лятно пътуване на четири колела:

Охладителна течност

Лятото е сезон на изпитание за охладителната система. Задръстване в горещ летен ден може да доведе до прегряване на колата. Затова не се препоръчва в охладителнатасистема да има чиста вода.

Антифризът предпазва частите от ръжда и помага за по-доброто охлаждане на двигателя, по тази причина е препоръчително в охладителната система да се налее смес от антифриз и вода.

Трябва да се провери нивото на течността, кога е сменявана и дали няма теч. В случай на нужда да се допълни. При спазване на препоръките на производителите за разреждане, ще знаем и при каква температура течността замръзва и завира.
Масло и филтри

С течение на времето топлината разгражда маслото и намалява смазочните му свойства. Проверява се нивото му, кога е сменявано и дали няма теч отнякъде. Ако нивото е намаляло, но е сменено скоро, може да се долее.

В случай, че датата за следващата смяна ще настъпи, докато сме на път, по-добре е да се смени преди пътуването. Ако сте карали много рядко автомобила си през изминалия зимен сезон и смятате, че маслото е ново, грешите. При престой маслото става гъсто и събира кондез, затова е хубаво то да бъде сменено.

При смяна на маслото задължително е да се смени и масленият филтър. Въздушният филтър и филтърът на климатика се задръстват бързо при каране в градски условия и на прашни пътища, като по този начин затрудняват работата съответно на двигателя и на климатика. Затова е добре и те да се сменят.
Спирачна течност и спирачна система

Изправността на спирачната система е от основна важност за сигурността на пътя. И тук трябва да се провери нивото на спирачната течност, кога е сменявана и дали няма теч отнякъде. Задължително трябва да се извърши проверка и на накладките и спирачните дискове.

 

Акумулатор
Акумулаторът трябва да се почисти, ако се налага презареждане – да се презареди, ако се налага смяна – да се подмени с нов.
Ходова част

Преглеждат се предното и задното окачване за луфтове и т. нар. „тропане“. Ако се установят такива – непременно трябва да бъдат отстранени.

Солта, която през зимата се използва за размразяване на леда по пътищата, полепва по долната част на колата и може да доведе до разяждане на метала,  затова от изключителна важност е да се почисти добре шасито на автомобила.

Климатик
е свежо предимство, когато навън въздухът е нажежен до червено. Но, когато работи. За да сте сигурни, че е в изправност се проверява се количеството на фреона и дали няма теч отнякъде. При нужда се допълва.

Гуми

Измерва се налягането на гумите и състоянието на грайферите. Много е важно да се кара с летни гуми в топлото време.

Остарелите зимни гуми, които вече са без грайфер и много хора смятат, че могат да ползват и през лятото, не се пригодени за високи температури и са по-неустойчиви на горещия асфалт.

Освен, че увеличават разхода на гориво, износените, ненапомпаните или пренапомпаните гуми, могат да се окажат изключително опасни .
Течност за чистачки

Проверява се нивото и ако е нужно се долива. През лятото е хубаво да се използва лятна течност за чистачки, защото по-добре почиства насекомите от стъклата.

Тръгвате на път – не забравяйте и резервната гума, аптечката с необходимите за първа помощ медикаменти и пособия, авариен триъгълник и резервни крушки за фаровете. Така, освен другото, може да си спестите солидна глоба в случай на проверка.

Това са основните неща, които е необходимо да проверим по нашия автомобил в началото на летния сезон и особено – преди дълъг път.

Разбира се, препоръчително е всичко това да се извърши в автосервиз, от професиналисти. Ако се грижим за автомобила си добре, той ще ни служи по-дълго и по-вярно, ще бъдем по-спокойни и ще се чувстваме в по-голяма безопасност, а и можем да си спестим неприятни аварии по време на пътуванията в горещите дни.