Филмови постери, филмови плакати

3
Добави коментар
siventbg
siventbg

от Декоратор – 19-05-2011

Колекциониране на филмови постери. Кратка история на филмовите плакати.

За основател на филмовите постери (плакати) се счита французинът Жул Шере, който създава първите два филмови постера през 90-те години на XIX век. До края на първото десетилетие на ХХ век филмите се превръщат в най-големия източник на забавление. По това време филмовите постери са се правили в стандартен размер 27″ x 41″.

В ранните дни имената на актьорите не били изписвани и това се харесвало на филмовите студиа, защото не се налагало да плащат допълнителни хонорари на актьорите. Скоро обаче, студиата осъзнали, че актьорите имат толкова голямо значение за публиката, колкото и самия филм. Така били родени първите филмови звезди и имената им започнали да се изписват на филмовите постери редом до заглавието на филма. През 20-те години – „Златната ера на нямото кино”, филмовите постери станали по артистични и пищни и филмовите студиа започнали да наемат талантливи художници, за да изрисуват портрети на артистите върху плаката. В края на 20-те години, компанията Morgan Litho Company разработва нов процес на печат и филмовите постери стават по-детайлни и колоритни.

В зората на втората световна война, основната тема във филмите е войната. Филмовите студиа намаляват разходите за реклама и поради недостига на суровини, започват да използват по-евтина хартия, което се отразило на качеството на плакатите.

До 70-те години за филмови постери се използва фотографски и все по-рядко графичен или картинен стил. Филмовите постери по това време започват да се печатат върху гланцова хартия, което им придава и по-луксозен вид. Постери (плакати) от филмите Междузвездни Войни (Star Wars) и Стартрек (Star Trek) са сред най-популярните по това време и с най-висока колекционерска стойност до днешни дни.

През 80-те години, ерата на филмите със специални ефекти, е въведен мини постера, който е използван от новозародилите се видеотеки. Днес филмовите постери се препечатват и се произвеждат в големи количества, което ги прави достъпни в много магазини и сайтове за постери.

Най-скъпите филмови постери в историята са от филмите:

“Metropolis” – частен колекционер плаща $690,000 на търг в Нациналната библиотека във Виена. Само още 3 копия са останали запазени до днешни дни. Едно в Музея на модерните изкуства в Ню Йорк, едно в частна колекция и второ копие в Националната библиотека на Австрия във Виена. Постерите са създадени, за да представят едноименния филм на Фриц Ланг през 1927 г. като това е най-скъпият ням филм в историята на киното (оценен на днешни $14, 000,000). След премиерата в Германия лентата многократно е рязана и за съжаление целия филм не може да бъде гледан днес. През 2008 г. копие от филма е намерено в Аржентина и част от лентата е възстановена.

“The Bride of Frankenstein” –  оценен на $700,000 на аукцион в Бевърли Хилс е единственият оцелял постер от филма на Джеймс Уейл заснет през 1935 г. Той е продължение на първия филм за Франкенщайн (1931г.) и следва сюжетната линия на романа на Мери Шели.

С популяризирането на постерите идва и нуждата от създаване на различни стандартни размери постери. Първият и най-използваният размер филмов постер е МАКСИ постер (61х91,5 см.). по-малък размер е МИНИ постера (40х50 см.), СЛИМ постера (30,5х91,5 см.) и ЛОНГ (53х158 см.), подходящ за врати.

За тези, които искат да бъдат сериозни колекционери на филмови постери е важно да знаят как да се грижат за постерите и да ги запазят за по-дълго време.

Ето няколко съвета за това:

– Никога не променяйте външния вид на постера. Никога не го пречупвайте, сгъвайте, късайте или пробивайте дупки в него, дори и само за да го окачите на стената.

– Никога не излагайте постера на директна слънчева светлина. UV лъчите могат да го повредят.

– Не пишете върху постера, дори и на гърба. Надписи на гърба, могат да бъдат видяни от лицевата страна, понижавайки стойността на постера.

– Никога не слагайте тиксо на лицевата страна на постера, дори и само за да залепите скъсаното. Ако се налага да използвате тиксо, си намерете нехимическо тиксо (acid free) и лепете само по гърба на постера. Ако притежвате скъп филмов постер и се наложи да го поправите, използвайте професионална помощ.

– Когато транспортирате постери използвайте здрави хартиени или по-добре пластмасови тубуси или фолио с въздушни балончета. 

– За да изложите своя постер (плакат), задължително го поставете в рамка с антирефлексно покритие. Това ще го предпази от светлина или механични наранявания.

Сега вече знаете повече за колекционирането на филмови постери (плакати) и можете да започнете още днес.