Златна рибка

43
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Риби

Златната рибка е домашна версия на Сребриста каракуда (Carassius gibelio, тъмно-сиво/кафяв шаран с произход от Азия). За пръв път е отгледана успешно в Китай преди 1000 години.

Благодарение на селективното кръстосване, днес златните рибки се срещат в различни цветове, окраски, големина и форма, доста различни от първоначалния домашен шаран.

История

В Китай по време на династията Танг (618 — 907) е било популярно да се отглеждат шарани в изкуствени езера. Като резултат от доминантен ген се е появила мутация и някои от рибките са изглеждали като златни (всъщност жълто оранжеви), доста различни от сребърната (нормална) декорация. Хората започнали да отглеждат златните, вместо сребърните, показвали ги в малки аквариуми. Рибите не са се държали постоянно в тях, а в изкуствени езерца. Едиствено с изложбена цел са се слагали е аквариуми.

 

През 1162 г. императрицата от династията Сонг, наредила да се изгради изкуствено езеро, където ще отглеждат селектираните червени и златни декоративни шарани. До това време на хора извън императорското семейство е било забранявано да отглеждат златни рибки от жълтата разновидност, жълтото е било императорския цвят. Вероятно това е причината да има повече оранжеви златни рибки, за сметка на жълтите, въпреки че последните са по-лесни за отглеждане.

Появата на други разновидности за пръв път е документирана през 1276 г. Първата поява на воална златна рибка е по време на династията Минг. През 1502 г. за пръв път са представени в Япония, където по-късно са получили видовете Риукин и Тосакин.

През 1611, златната рибка е представена в Португалия и от там на други места е Европа. През 1620 е приета много добре в Северна Европа, където се е смятало, че люспите ѝ с метален блясък символизират късмет и успех. Станало е традиция женените мъже да подаряват на съпругите си златна рибка за годишнините си, символ на просперитет за следващата година. Първата златна рибка е донесена в Северна Америка около 1850 г. и много бързо е станала много популярна е САЩ.

Описание

Златната рибка е един сравнително малък член на смейство Шаранови. Шаранови е най-голямото семейсто на сладководни риби в света и може би най-голямото представителство от смейство гръбначни. Освен златни рибки, други представители са лещанка, главуш, шинер, данио, шаран и кои.

Селективното развъждане през вековете е довело до много различни цветови вариации, някои доста различни от основния „златен“ цвят. Има различни форми на тялото, конфигурация на перките и очите. Някои „крайни“ форми на златната рибка могат да се държат единствено в аквариуми на закрито и не са толкова издръжливи като обикновената златна рибка. Но има и разновидности като Шубункин, които са много издръжливи и могат да се гледат във външни аквариуми.

Златните рибки могат да си сменят цвета в зависимост от светлинта. Златната рибка произвежда пигмент в зависимост от светлината, под която е изложена.

Обикновено златните рибки достигат дължина от 16 — 20 cm. Много рядко, обаче, те достигат такива размери. При перфектни условия златната рибка може да живее около 20 години, но повечето златни рибки, които са домашни любимци живеят по-малко от шест или осем години, поради лоши условия (като отглеждане в малки кръгли аквариуми). Най-старата златна рибка живяла някога е била на 49 години.

Най-дългата измерена рибка е била 47.4 см в Харпет, Холандия. Най-дългата воална златна рибка е измерена 40 cm в Хонг Конг през 2002 година.

Разновидности

Разновидностите на обикновената златна рибка, златната рибка комета и Шубункин са близки до дивия шаран (без цвета). Те са много непретенциозни и могат да достигнат голям размер. Много повече разновидности има при воалната златна рибка.

Разновидностите на воалната рибка са: черна балонна златна рибка, око-мехур, пеперудена опашка, калико, божествено око, воална, лъвска глава, оранда, панда, чиншурин, попон, ранчу, риукин, телескоп. Много редки разновидности са: тосакин (къдрава опашка), джикин (паунова опашка), шукин, тамасаба или сабао, метеор, око-яйце, къдрави хриле (обърнати хриле), люспа-огледало.