Най-дългите имена в света

112
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   На нашата планета има места с много странни имена. Но има и такива, които са не само странни, но и изключително дълги. Тук ви представяме някои от най-дългите имена в света.  

Започваме с малко езеро близо до град Уебстер в щата Мичигън, САЩ. Неговото пълно име е Chargoggagoggmanchauggago- ggchaubunagungamaugg, съставено от 45 букви, от които 15 са „г“ и 9 – „а“. Това е най-дългото наименование (заглавие) в  САЩ. Едно от значенията на думата е „Ти ловиш риба от своята страна, аз ловя от моята и никой по средата“. Днес, езерото е по-известно като Уебстър (Webster Lake), но гордостта на местните жители е възможността да произнесат дългия вариант.  
 

Следващото в списъка е уелско селце с умопомрачителното име Llanfairpwll- gwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, състоящо се от цели 58 букви. Преведено от уелски език, то звучи като „Църква Св. Мария (Llanfair) в хралупата (pwll) на белия лешник (gwyngyll) близо (goger) до бързия водовъртеж (y chwyrndrobwll) и църквата Св. Тисилио (llantysilio) до червената пещера ([a]g ogo goch)“. Името е спрягано за най-дългото официално наименование в Обединеното Кралство и едно от многобуквените в света. Селото си има и интернет страница, която е с най-дългото URL в света, съставено от една дума – llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk.    
 

Ако мислите, че 58 букви са много за име на каквото и да е, то сте напълно прави, но жителите на далечната Нова Зеландия са на друго мнение. Те имат 300- метров хълм, носещ маорското име Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaun-gahoronukupokaiwhenuakitanatahu. Със своите 85 букви, той е вписано в Книгата на Гинес като едно от най-дългите наименования на места в света. Примерния превод звучи така: „Върха на хълма, където Таматеа, мъжът с големите колене, който се парзаляше, катереше и гълташе планините, прочут още като човекът, който ядеше земята, е свирел на флейта за своята любима“. Жителите на Уелс, където се намира Llanfairpwllgwyngyllgo- gerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch твърдят, че то е специално измислено, за да задмине най-дългото име в страната им, но местните новозеландци категорично отхвърлят това „обвинение“ и казват, че името винаги е било използвано от маорите.  
  

Това бяха най-дългите названия, състоящи се от една дума, но безпорен шампион в този списък е познатата на всички тайландска столица Банког или Крун Тхеп (Krung Thep). Изненадани ли сте? Аз също не знаех, че пълното официално име на града е Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Наименованието носи рекорд за най-дългата дума в света, но изписана не на английски език. Децата учат официалното название на столицата в училищата, но малцина са в състояние да го тълкуват, тъй като много от думите са остарели и в момента не се използва в ежедневната реч. Превежда се грубо като „Градът на ангелите, великият град, градът – вечното съкровище, непревземаемия град на Бог Индра, величествената столица на света надарена с девет скъпоценни камъка, щастливия град, богат на грандиозен Кралския дворец, който прилича на небесно жилище, където царува преродения бог, град подарен от Индра и построен от Вишвакармой“.

Hobyto.com