Mercedes е регистриран като търговска марка

5
Добави коментар
Fame.bg
Fame.bg

На 23-и юни 1902-а, немският автопроизводител Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) прави първата регистрация на името Mercedes като марка.

Основателят на немския гигант Готлиб Даймлер продава първия си луксозен бензинов автомобил на султана на Мароко през 1899, a една година след това формира DMG в Канщат, Германия. През 1897-а австрийският дипломат и бизнесмен от чешки произход Емил Елинек, изключителен ентусиаст на чудото на 20-и век – автомобила, си поръчва автомобил в Daimler. Доставен му е автомобил с двуцилиндров мотор с мощност 6 к.с., но той се оказва твърде бавен за Елинек. Тогава си поръчва два от по-бързите четирицилиндрови модела Daimler Phoenix. Скоро след това Елинек започва да продава колите на Daimler на членовете на висшето общество, сред които се движи непрекъснато и кара колите на различни състезания като Nice Week на Френската ривиера през 1899. Той участва в състезанията с псевдоним Mercedes – името на неговата дъщеря.

През април 1900-а Елинек подписва съглашение с DMG да дистрибутира нова моделна линия четирицилиндрови автомобили и предлага за нея името Mercedes, усещайки, че с негерманско име колите ще имат по-голям успех във Франция. На 22-и декември 1900-а, DMG доставя първият в света Mercedes на Елинек. Дизайнът му е дело на Вилхелм Майбах, тогава шеф-инженер на DMG, колата има мощност 35 к.с., максимална скорост 85 км/ч, шаси от щампована стомана, радиатор тип „пита“, механично задвижване на клапаните и подобрена предавателна кутия. С тази комбинация от качества моделът 1901-а Mercedes се смята за най-модерен автомобил на времето си.

Знаменитата трилъчна звезда на Mercedes е регистрирана като запазена марка през 1909-а и се ползва във всички коли на Mercedes от 1910-а година насам. Историята й е свързана със синовете на Готлиб – Пол и Адолф, които си спомнят, че като работник в Кьолн за Deutz, баща им изпраща пощенска картичка с изглед от Кьолн, на която бил нарисувал звездичка над къщата в която живеел. В картичката Готлиб бил написал, че звездата всъщност представлява блестящият просперитет, който ги очаква в бъдеще, когато ще шма своя собствена фабрика.

Повече за историята на Mercedes: