Какъв тип клиент сте?

49
Добави коментар

Какъв тип клиент сте?

Share on Facebook

Tweet

Pin on Pinterest

Разбирането на човешката психология е особено важно за взаимоотношенията между клиенти и търговци.

Вникването отвъд очевидните мотиви при пазаруване, задълбоченият анализ на нуждите на клиентите и познаването на навиците са задълж

ителна част от изграждането на стабилни отношения между равни партньори.

Знаете ли какъв тип клиент сте вие? Може би тази статия ще ви даде отговора и ще ви помогне да правите все по-добър избор при пазаруване. Според по-разпространените теории има 5 основни типа клиенти:

Лоялни клиенти. Клиентите като вас са 20% от потребителите, които обаче съставляват над 50% от продажбите. Вие сте лоялен клиент, ако редовно пазарувате от точно определени магазини, дори от точно определени асистенти. Освен това, вие не просто харесвате дадени марки, но и начин на обслужване, атмосфера, местоположение и усещане. Вие сте разумни, обичате да давате препоръки за любимите си магазини и цените отличното обслужване. Доверието ви се печели много трудно, цените традициите и трудно се разколебавате.

Клиенти с вкус към намаленията. Вие често ходите по магазините, но решението ви да си купите нещо винаги се повлиява от това колко по-големи са намаленията. Има ли примамливи промоции – магазинът може да ви спечели. Обичате да разглеждате и винаги да сте информирани къде са актуалните оферти. Вие сте пресметливи и разсъдливи хора, на които може да се има доверие са добра сделка и партньорство. Освен това сте експериментатори и (стига да може да си го позволите) и авантюристи и не робувате на определени марки, тенденции и моди.

Импулсивни клиенти. Пазаруването не е сред вашите приоритети. За вас влизането в магазина дори може да се нарече каприз или глезотия. По-скоро бихте пазарували това, което ви се стори добро, полезно и изгодно (не винаги) на момента. Вие се вслушвате в препоръките на търговските консултанти и обикновено следвате съветите им и си тръгвате от магазина дори с повече отколкото сте си мислили, че ще купите. Вие сте темпераментни хора, на моменти чешити, които създават настроение и привличат хората около себе си.

Клиенти, водени от определени нужди. Вие сте целеустремени, решителни хора. Винаги пазарувате с точен и ясен план, няма да е пресилено, ако кажем, че често си носите списък с покупките. Когато влезете в магазина, вие бързо преценявате дали там ще откриете това, което ви трябва. Ако го няма, излизате на мига. Уважавате коректното отношение и ще се връщате отново и отново в онези магазини, които ви го предлагат. За сметка на това, доверието ви лесно може да бъде загубено и вие без колебание ще се отдръпнете от дадения магазин.

Клиенти, които само разглеждат витрините. Вие сте от хората, които се разхождат по магазините, без да имат кой знае какво желание за пазаруване. За вас е важно нещо съвсем различно – изживяването и чувството за принадлежност към общността на пазаруващите. От голямо значение е местоположението на даден магазин и какво друго можете да правите наоколо. Сред значимите ви качества обаче е това, че винаги знаете в кой магазин какво се предлага и винаги сте готови със съвети за приятелите си тип „клиенти по време на намаления” и „клиенти, водени от определени нужди”. За вас пазаруването не е нищо по-различно от разходка в парка, среща с приятели или вечер навън.

Разпознавате ли се в някой от тези типове? Ако тази статия ви харесва, споделете с нас кой тип клиент сте.