Как да се обличаме в студеното време

5
Добави коментар
zdravkopetrov
zdravkopetrov

Как да се обличаме в студеното време  здраве.bg

Когато навън температурите паднат и задуха студеният вятър, човек се нуждае не просто от дебели дрехи. За да запазим повече от телесната си топлина и да намалим изпотяването, ще трябва да спазим няколко основни правила за обличането, пише здраве.bg.

По-добре повече дрехи, а не една дебела

Това е универсално правило, но е особено полезно, ако навън е ветровито. По-добре облечете няколко фланелки под пуловера, отколкото една дебела дреха и връхната върху нея.

Най-общо човешкото тяло има нужда от три пласта дрехи – най-долната (която трябва да е от естествена материя, за да попива изпотяването), средната (чиято основна функция е да изолира тялото от външния въздух и горна (която да пази от студа и вятъра).

По този начин се постигат едновременно три неща: запазвате отделяната от тялото топлина, попивате потта и избягвате изстудяването и треперенето.

Новите термални материи

Специалистите препоръчват да ги използвате, защото те са разработени с точно определена цел – да задържат телесната топлина „вътре“ в облеклото.

Други материи пък са подходящи (също както и памучните) за най-долното облекло – те абсорбират отделяната пот (ако мислите, че в студеното време човек не се поти, това е напълно погрешно) и поддържат тялото сухо. Така то много по-трудно изстива.

Горната дреха трябва да изолира от студа

Тя трябва буквално да е бариера за студа, вятъра и влагата от дъжда или снега. Вече има достатъчно облекла, произведени от материи, които едновременно не пропускат студа и влагата, а в същото време „дишат“.

Така трябва да се избират и останалите елементи от зимното облекло, които пазят най-лесно измръзващите части на тялото – главата, краката и ръцете.

Ако ходите без шапка, това означава, че губите 60% от телесната си топлина. Особено при вятър, а и при много ниски температури, жертвайте част от естетиката и сложете шапка, покриваща и ушите – те са особено чувствителен орган.

Пълна илюзия е ако смятате, че през зимата очите нямат нужда да бъдат защитавани от вредното влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Всъщност слънчевите очила (най-добре със 100% UV защита) са еднакво препоръчителни и през лятото и през зимата.

Ръкавиците е най-добре да са с пръсти, също да не пропускат студ и влага, като не прилепват плътно за ръката – ако между тях и кожата има въздух, ще ви е много по-топло.

Чорапите също трябва да имат свойството да попиват отделяната пот – така краката ви ще остават сухи и топли. Разбира се, че и обувките са много важни. Освен да не пропускат влага и студ, те спокойно могат да са един номер по-големи – същото правило като при ръкавиците.

Какви дрехи да избягваме

Тесните поли и панталони са много неподходящи при студ и влага, освен ако не са направени от плат, който не пропуска и съхне бързо. Памукът е подходящ за долния пласт облекло, но не и за горния или средния.

Ако все пак не искате да се откажете от разходките или спорта дори и в най-студеното време, обмислете дали това е разумно. Не е въпрос само на облекло. В студа се диша по-трудно, а и леденият въздух при физическо напрежение влиза недостатъчно затоплен навътре в дробовете. По-добре спрете спорта на открито за няколко седмици отколкото да се разболеете и да ги прекарате в леглото.