Зоологическа разходка в Прага

32
Добави коментар
vestitel
vestitel

Зоопаркът в чешката столица – допир с природата насред големия град

Когато тръгвахме за Прага всички, които бяха посещавали този прекрасен град, ни казваха – непременно отидете в Зоопарка, непременно!

В детските ми години едно от любимите места за разходка беше Зоологическата градина. Спомням си Софийския Зоопарк от онова време – мъничък с тесни алеи между клетките и не много животни. Но обещаваха, че ще направят голям, в който различните животински видове ще бъдат в среда, близка до естествената.

Е, направиха го. Един такъв – бетонен и полупразен, с измършавели животни или с изобщо липсващи такива – празни клетки. Разредих посещенията. По-късно детето ми също не изгаряше от ентусиазъм да го водя там. От години не съм го посещавала, може и нещо да се е променило към по-добро.

Прекрачвайки прага на пражката Зоологическа градина веднага разбрах, че понятията „животни в среда, близка до естествената“ и „зоопарк“ не са никак антагонистични.

(За да видите снимките в цял размер, кликнете върху тях)

Папагалът да има възможността да ти кацне на рамото. Да погалиш палавия лемур по муцуната, патицата да си хапне трохи от ръката ти или просто да поседнеш на някоя полянка, като на зоо-пикник, да съзерцаваш животните наоколо, а бебето ти да лази безгрижно в меката трева.

(За да видите снимките в цял размер, кликнете върху тях)

Всичко това бе пред очите ни. Заля ме чувство на детство, на свобода, на природа, на усмивка.

Когато видях едно семейство да разхожда далматинеца си, първоначално се стъписах – как така, не се ли дразнят животните от външния натрапник, не е ли забранено? Оказа се, че разхождането на домашни любимци е не просто позволено, а се счита за нещо напълно естествено. За целта до автоматите с безалкохолно има поставени метални купички с вода, от които ожаднелите кучета да утолят жаждата си.

Не чух свиреп лай, не видях бягащи подплашени животни. Всичко беше спокойно, естествено, природно.

Паркът е голям, с много зеленина и пространство. Повечето огради са ниски и създават усещането за близост. Направени са пейчици, на които можеш да поседнеш, да отпочинеш, да се полюбуваш на животните и да забравиш, че всъщност се намираш в една от най-големите европейски столици.

Разхождайки се, се пренасяш от африканската савана през индонезийската джунгла чак до американската прерия. Пред очите ти изникват стръмни планински склонове, кристални езерца, тучни поляни и величествени дървета, природата идва при теб.

(За да видите снимките в цял размер, кликнете върху тях)

Тъй като площта на парка не е никак малка и да го обходиш целия пеш е изморително и почти невъзможно, за целта има панорамни влакчета, които те отвеждат от едно място до друго, както и лифт, който свързва високата част на зоопарка с ниската.

(За да видите снимките в цял размер, кликнете върху тях)

И накрая, когато си останал без дъх от ходене и възхита, те чака какво? Пражка бира и пражка наденица. Повярвайте ми, по-вкусна наденица не съм вкусвала никога никъде!

Повечето организирани екскурзии до чешката столица не включват в програмата си посещение на Зоологическата градина, но не позволявайте това да бъде пречка ако възнамерявате да посетите Прага.

Прага е един модерен и добре организиран град, на чийто транспорт можеш да разчиташ безусловно. Дори пражани с оправдана гордост казват, че по градския им транспорт можеш да свериш часовника си.

Ето как можете да стигнете до Пражката Зоологическа градина (ако естествено сте в Прага) – линия на метрото C до станция „Надражи Голешовице“, откъдето директно взимате автобус 112 и слизате на последната му спирка – Зоопарка.

(За да видите снимките в цял размер, кликнете върху тях)

Цените за вход в Зоологическата градина са достъпни и доста гъвкави. Дневен билет за възрастни е приблизително 12 лева, децата 3-15 години, студентите и пенсионерите заплащат около 8 лева.

Има и семейни билети (2 възрастни + 2 деца) на приблизителна цена 36 лева. Малчовците до 3 годишна възраст могат да посетят парка безплатно, а за групи над 10 човека се прави отстъпка от 10% . Пенсионерите над 70 години заплащат символичната 1 чешка крона, която е някакви си стотинки.

И аз ще ви кажа – ако имате възможност, непременно го посетете!