Храни с приспивно действие

5
Добави коментар
gossipgirl
gossipgirl

Ако сте имали напрегнат ден и искате веднага да се отдадете на Морфей, щом се приберете вкъщи, преди да потопите в леглото, си подсигурете здрав сън с вечеря, която ще ви помогне по-бързо да заспите.

Специалисти съветват да съобразите менюто си така, че в него да има следните храни – сьомга, боб, кисело мляко, спанак и др.

Бобът и бобовите растения като цяло са добър източник на витамини, включително В6, В12 и фолиева киселина. Те подпомагат организма да регулира цикъла на съня и производството на релаксиращия хормон – серотонин. Витамините от В-група могат да помогнат на хората с безсъние.

Сьомгата съдържа здравословни мазнини – докозахексаенова киселина или DHA. Благодарение на това тази риба засилва нивата на хормона мелатонин, който регулира съня.

Нискомасленото кисело мляко е добър източник на калций и магнезий. Те са много важни за съня, тъй като заедно помагат за по-бързо заспиване и увеличават продължителността на дълбоката фаза на съня.

Спанакът и тъмнозелените растения съдържат желязо. То може да помогне за предпазване от крадеца на сън, известен като синдром на неспокойните крака.

Освен тези храни, има и други, които влияят благотворно върху съня. Те са с високо съдържание на въглехидрати и витамин В, калций, магнезий, незаменими мастни киселини и аминокиселината триптофан, която мозъкът използва за образуването на сънотворни химически вещества.

Подобни храни са сандвичът от пълнозърнест хляб и маруля, пюрето от варени картофи и карфиол с малко лешниково или орехово масло, резенчета банан с парченца фурми, топло мляко с бисквити.

Ако пък в последно време страдате от кошмари, то повикайте на помощ черния и зеления чай. Тези напитки ще намалят вероятността от кошмарни сънища. Хората, които пият по една или две чаши зелен или черен чай дневно, сънуват с 50 процента по-малко лоши сънища.

Чаят намалява нивата на стреса. Това се случва благодарение на аминокиселината тианин, която се съдържа в листата на чая. Тя оказва успокояващ ефект върху мозъка.

За да избегнете кошмарите, лягайте си след 24 часа и ставайте след 6.30 ч. Ако заспивате преди полунощ и ставате преди споменатия сутрешен час рискувате лоши сънища.