Време е за барбекю

65
Добави коментар
naskoki
naskoki

За много от нас приготвянето на барбекюто се е превърнало в истинска страст.:)

Приготвянето на храната по този не толкова лесен метод е не само своеобразен начин за прехрана и почивка извън дома, но и доставя много удоволствие и приятни емоции на цялото семейство. Често пъти тези сбирки около скарата и жарта се превръщат в ритуал със стриктно спазвани традиции.

Предлагаме ви  една чудесна и изпитана през годините рецепта за барбекю.

Свински шишчета на скара

Продукти:

1кг свинско месо /врат без кост/
4- 5 средно големи глави лук
1 чаена лъжичка млян, черен пипер
1 малка бира
2 зелени и 2 червени месести чушки
3 средно големи домата
200г сланина
200- 300 г гъби
сол

Приготовление:

Месото за шишчета трябва да бъде с повече мазнинка – най- добре от врат. Нарежете месото на средно големи хапки. Прибавете нарязани  на ситно  2 глави лук и няколко щипки смлян черен пипер. Сложете месото в купа и добавете бира, така че да го покрие. Оставете го в хладилник в продължение на минимум 5-6ч.  По този начин месото ще стане крехко и сочно.
Реденето на шишовете е въпрос на фантазия, но е препоръчително да комбинирате местото с лук, зелена и червена чушка, домат, гъбка и сланина.
Останалите 2- 3 глави лук се обелват, измиват и се режат на две по оста, определена от корена и ствола, след което се разделят на люспи.
Добре е доматите да са по- дребни и да не са меки. Режат се на парчета, като се използва само външната част, без сърцевината, за да не изпадат от шишовете. Доматите не са задължителен елемент, но освен, че го овкусяват, те също допринасят за това месото да стане по- сочно.
Сланинката се реже на парченца с дебелина около 5мм. Препоръчително е шишовете да се редят по подобен начин: месо, домат, чушка,гъбка, сланина, лук.
Скарата се намазва с мазнина. Печенето става на слаб огън като шишовете се въртят през около 5 мин. След като се свалят от огъня се поръсват със сол на вкус и подправки по желание.

Препоръчително е да се сервират топли, с гарнитура от шопска салата и студена ракийка!

Добър апетит!