Топ забележителностите на Милано – тема за Милано – Idi.bg

62
Добави коментар
diamant
diamant

Милано разполага с широка гама от атракции, които могат да  удовлетворят вкусовете на всички туристи. Старите му и впечатляващи структури  принадлежат към най-посещаваните забележителности на града.

Оперният театър “ Ла Скала“

Оперният театър “ Ла Скала“ е символ на Милано – градът, популярен  с висшата  мода, известните личности, бляскавите партита и някои от най-добрите световни оперни представления. Основната му опера, “Ла Скала“,  все още следва визията на основателката си – императрица Мария Тереза , и определя тенденциите в областта на класическата музика. Сградата е проектирана  от архитекта  Джузепе Пиермарини  в нео-класически стил и е една от най-често посещаваните забележителности на града. “Ла Скала“ е открита през 1778 година с постановката на операта на Салиери, озаглавена „L’Europa Riconosciuta“.

Храмът “Della Vittoria “

Храмът “Della Vittoria “ е мраморен паметник, който се  намира срещу казармата на Гарибалди. Построена е на  4 ноември 1928 г.  в памет на жителите на Милано, които са загинали по време на  Първата световна война.

Структурата на храма има осмоъгълна форма и разполага с три етажа. За изграждането на паметника е използвана впечатляваща гама от материали. Интериорът съдържа множество  монументи като мавзолея на Теодорих Велики. Електрическият фар, който е разположен  върху купола му, може да се види през нощта от 15 километра разстояние. Въпреки че през Втората световна война храмът е претърпял значителни щети, към настоящия момент той е реконструиран и е възвърнат предишният му блясък. Внушителни са бронзовите статуи, които са разположени във външните  ниши на сградата. Те са дело на творци като Lombardi, Supino и Maiocchi.

Алея  “Corso Vittorio Emanuele“

Corso Vittorio Emanuele е най-популярната търговска улица в Милано. Разположена е зад Катедралата на Милано и свързва Piazza Duomo с Teatro Alla Scala. Обграден от модерни витрини, този  пешеходен пасаж предлага голям избор на магазини и се гордее с втората по големина пешеходна зона в центъра на града. Тя е с модерен дизайн – с две стъклени аркади, чиято форма  преминава в осмоъгълник. Дори и в дъждовни дни Corso Vittorio Emanuele е много удобна  за пазаруване, тъй като осигурява подслон и уютна атмосфера за купувачите.

Улицата е кръстена на великия Виктор Емануил II , който е известен като първия крал на Обединена Италия. Първоначалният замисъл за дизайна на алеята  датира от 1861 година, а построяването й се осъществява в периода  между 1865 година  и 1877 година от Джузепе Менгони. Декоративните й детайли са наистина  впечатляващи –  статуи на гипсови  орли обграждат  купола, който е издигнат на ниво от 47 метра и е направен от желязо и стъкло, което е типична техника за аркади от 19-ти век. Вътрешната фасада включва великолепни фигури на  теламони и кариатиди и  гипсови орнаментни  детайли в нео-ренесансов стил.

Пиаца дел Дуомо

Piazza Duomo е най-големият площад в Милано и е един от най-известните туристически обекти в столицата  на модата и бизнеса на Италия. В близост до него са ситуирани Миланската  катедрала, Кралския дворец и Галерия “ Vittorio Emanuele II.“  На площада можете да посетите луксозни магазини и очарователни ресторанти с отлична кухня.

Най-значимата забележителност на този площад е Миланската катедрала, която привлича вниманието отдалеч със своята впечатляваща готическа архитектура. Тя е една от най-големите църкви в света, нарежда се на второ място след Базиликата  “Свети Петър“ в Рим.  Миланската катедралата разполага с изумителен интериор, който включва   уникално  музикално наследство и висок вътрешен корпус на сградата. Туристите могат да видят  очарователната „Madonnina“ –  позлатена скулптура в бароков стил, проектирана от Франческо Кроче.  Множество кули и зъбери, разпределени на подпорните сводове,  добавят художествени характеристики на това място. През 16-ти век  Джакомо Антегнати  използва таланта си,  за да изгради  голям орган, Джузепе Меда  декорира  площта около  олтара, а Франческо Брамбила  създава  дървени трибуни около главния олтар за църковния хор.

Амвросийската Библиотека Амвросийската  библиотека  е една от най-старите библиотеки в Милано. Тя помещава   художествената галерия  “Pinacoteca Ambrosiana“. Името на библиотеката идва от св. Амвросий – покровител на град Милано.

Библиотеката се фокусира върху историята, религията и литературата на класическия период. Нейната богата колекция включва арабски и ориенталски творби, които са с  изключително културно значение. В библиотеката има разнообразие от  палимпсести  като „‘Libro d’ore Borromeo“ и „Gellio“, а също така и ценни ръкописи и щампи, някои от които са върху  човешка кожа.  Миланската катедрала

Разположена  в близост до  Пиаца дел Дуомо – централният площад на Милано, Миланската катедрала е известна като една  от най-големите католически катедрали в света, на второ място след катедралата в Севиля. Тя е дълга 157 метра и може да побере около 40 000 души.

Изграждането на катедралата  започва през 1366 г. по инициатива  на архиепископ Antonio da Palazzo и продължава около 5 века, въпреки че по-голяма част от строежа е приключила през  1485 година. Мястото, където катедралата е построена, е свещено, тъй като на него е била разположена  базиликата “Санта Мария Маджоре“ през 9-ти век.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 14282 пъти
(1) коментара

Съобщи за нередност