Economics: Защо Гърция не бива да фалира като Русия, The Moscow Times

3
Добави коментар

Единственият руски ежедневник, който излиза на английски език The Moscow Times публикува интересна статия озаглавена „Защо Гърция не бива да фалира като Русия“. Статията е преведена от БТА и може да бъде прочетена на български тук. 

Ето някои цитати от нея:

„Подобно на Русия част от гръцката историята е съпротивата срещу бирниците по време на мюсюлманското господство. Също като Аржентина Гърция е изградила политическа система, основаваща се на клиентелизма, непотизма и “перонизма”, при които мирът в обществото се купува с щедри мерки на правителството за осигуряване на заетост. Подобно на Русия и Аржентина, Гърция има сериозни проблеми с корупцията. Гърция има слаба промишленост, ограничени селскостопански земи, а брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е гарантиран най-вече от туризма, търговския флот и сектора на услугите. За всички тези отрасли девалвацията не би била от полза.

В случай че обяви фалит, Гърция ще се превърне в подобие на Русия, но без петрол и полезни изкопаеми, или вероятно по-точно казано в Аржентина без соя. Банковата система на Гърция, в случай на фалит, ще бъде унищожена, страната няма да може да плаща за жизнено важни вносни стоки, а като се има предвид, че в Гърция марксизмът не се е дискредитирал, както в Европа или Русия, то политическият изход ще бъде напълно непредсказуем.“