Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » 11 основни минерални соли за нашето здраве

7
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Солите на д-р Шуслер/Шуслерови соли

 

 

Според биохимичната теория на д – р Шуслер съществуват 11 основни минерални соли, които са от особено значение за правилното функциониране на клетките на всеки жив организъм. Това са: железен сулфат, калциев флуорид, калциев фосфат, калциев сулфат, калиев хлорид, калиев фосфат, калиев сулфат, магнезиев сулфат, натриев хлорид, натриев фосфат, натриев сулфат. Недостигът на някоя от тези соли води до сериозни нарушения на клетъчната функция, а също така и на функцията на организма като цяло. Д-р Шюслер смята, че всички заболявания са непосредствен резултат от нарушение в баланса на една или повече от единайсетте тъканни соли, а внасянето в организма на подходящата сол или комбинация от соли води до възстановяване на баланса и възвръщане на здравето.

Преди време ни казваха, че за да бъдем здрави, трябва да приемаме витамини. Ние ги пием, но продължаваме да боледуваме. Оказва се, че не е достатъчно организмът само да се зареди с тях – те трябва да бъдат накарани да работят вътре в клетките.

В процеса на обмяната на веществата тези жизненонеобходими на човека съединенияиграят ролята на катализатори и ферменти. А за да проявяват активността си, им е необходим биохимически ключ – кофермент. Такъв обикновено става един или друг микроелемент, постъпващ в храносмилателната ни система в състава на солите. Когато те са недостатъчни, се създава парадоксална ситуация – запасеният с витамини организъм страда от техния дефицит.
Идеално би било минералните соли да се приемат чрез храната, но и това не се случва, защото никой не се грижи за минералния състав на почвата. Резултатът е тъжен – плодовете и зеленчуците, които ядем, практически не съдържат микроелементи. За да си ги осигурим, трябва да се храним с морски продукти.

Съвет. Ако морските дарове не са ви любими или са ви прекалено скъпи, включете в менюто си морско зеле или екстракт от морски водорасли, съдържащ всички необходими минерални соли в лесноусвояема органична форма. 

Особено важни за здравето ни са солите на микроелементите. Тяхното съдържание в организма е изключително малко – десети, стотни, хилядни от грама, а ролята им е изключително голяма. Недостигът само на един минерал може да доведе до сериозно нарушаване на обмяната на веществата.

Цинкът например активизира повече от 200 ферментни системи на организма. Дори при незначителен дефицит на този химичен елемент възникват кожни алергии – диатеза при малките деца, дерматит и екзема при възрастните. Намалява синтезът на хормона инсулин, което води до захарен диабет.

За усвояването на цинковите соли пречат сладките храни, макаронените изделия, картофите, изварата, киселото и прясното мляко. Калцият в тях понижава усвояването на цинка с почти 50%.
До 10-15% от потребностите си от минерални соли организмът може да удовлетвори чрез кожата. Тя се “облича в солев плащ” след къпане в морето или вани с минерали. При това микрокристалите се запазват върху горния слой на епидермиса в продължение на месеци и постепенно насищат тялото с микроелементи.

Съвет. Сипете 2-3 кг сол (готварска, аптечна, морска или от Мъртво море) в торбичка от плат или марля и я закачете на крана под струя гореща вода. Когато солта се разтвори, долейте във ваната студена вода, за да стане температурата нормална.

Потребността от минерални соли нараства при стрес, интензивна работа, простуда и други заболявания, а също и ако живеете в екологично неблагоприятна среда, приемате диуретични препарати или други лекарства. При недостиг на соли на селена и мангана нараства рискът от онкологични проблеми, при дефицит на хром – от атеросклероза. Недостигът на мед води до проблеми в развитието, отразява се отрицателно на процеса на образуване на кръв и синтеза на багрилното вещество меланин, в резултат на което може да се развие витилиго.

►Мускулни крампи – схващания