Топ 10 на най-добрите ММА бойци

4
Добави коментар

Свободно време –

Представяме

Понеделник, 02 Август 2010 13:21

Написано от Атанас Пенев

 

Представя ме ви десетте най-добри мма бойци в света .Смесените бойни изкуства (от английски mixed martial arts), по-известни като MMA, е тип боен спорт, който включва различни бойни техники, с помощта на които да се постигне победа над опонента. MMA бързо набира популярност в последните години.В MMA се използват различни техники от страйкинга (striking) и граплинга (grappling). Striking-a включва ритници, колена и удари с ръце, докато grappling-а борави със задържания, ключове и хвърляния. Методи като бъркане в очите, хапане, куки и закачания не се позволяват в повечето турнири. А в някои организации се забраняват удари с глава, лакти и др.Повечето от най-добрите състезатели са комплексни играчи – обучени добре на страйкинг и граплинг. Но всички те са се специализирали повече в една от двете области.

 

10     – Ken Shamrock

Kenneth Wayne Shamrock  ( с истинско име Kenneth Wayne Kilpatrick роден на 11 февруари, 1964 в  in Macon, Georgia) е мма боец( Pride FC и Pancarse) и бивш кеч състезател (WWF & TNA). Наскоро беше изхвърлен от UFC,след като се разбра че употребява забранени вещества – Станозанол.
Кен Шамрок печели много турнири като :

– UFC Hall Of Fame – 2003
– UFC Heavyweight Champion – 4 пъти
– UFC Superfight Heavyweight Champion
– Pancrase Heavyweight World Champion
– WWF Intercontinental Champion
– WWF World Tag Team Champion
– Tough Man Champion – 4 пъти
– TNA World Heavyweight Champion
– King of the Ring Champion
– Pride Superfight Heavyweight Champion
– Написал е книгите : Inside the Lion’s Den и Beyond the Lion’s Den.

Той създава групата – Lion’s Den целта на която е създаването и подготовката на мма бойци.

 

09     – Shogun Rua

Mauricio Milani Rua наречен Shogun Rua е бразилски мма  боец и в момента се бие в Ultimate Fighting Championship (UFC) .  Mauricio Rua е роден в Коритба,Бразилия през 25 ноември 1981година. Shogun Rua е победител в PRIDE Fighting Championship’s 2005. Има черен колан по Jiu-Jitsu. След тежка травма през 2006 година се завръща отново на бойната сцена.

 

08     – Royce Gracie

Royce Gracie е роден на 12 декември 1966 година и е бивш мма боец в UFC  Hall of Famer и Brazilian Jiu-Jitsu. Той има едни от най-запомнящите се победи в UFC.
Ройс започнал да се състезава на 8 годишна възраст, на 16 взел син колан и за няма и още две години се сдобил с черен пояс. На 18 години се преместил да живее в САЩ заедно с брат си Рориън.
Грейси започнал да гради истинската си кариера през 1993 година ,когато победил трима подред противници на първото UFC и в това брат му видял огромната възможност да покаже на целия свят какво наистина е Грейси джу-джицу.Той печели 3 титли на UFC и днес е единствения мъж в историята с 4 победи в една вечер.
Ройс е обучавал много от известните звезди от екрана като Чък Норис, Ед О’Нийл, Гай Ричи и Никълъс Кейдж.

 

07     – Randy Couture

Роден е през 22 юни 1963 година в Lynnwood Washington.През 1997 на 33 годишна възраст Ранди направи своя дебют в UFC където той победи Tony Halme и Steven Graham в тежката категория .
Ранди след това с ТКО побеждава Бразилския “феномен’’Виктор Белфорд .
Ранди печели неговата първа титла в тежката категория през Декември 1997 след неговият мач срещу кикбоксъора Морис Смит.
На 17 ноември 2000 Ранди взима за втори път титлата в тежка категория от Кевин Рандлеман.След това Ранди побеждава и в двете “”класически борби” срещу бразилския борец Педро Ризо през 2001.

На 24 юли 2006 Ранди става четвъртият борец въведен в “залата на славата”на UFC успоредно с Royce Gracie,Dan Severn и Ken Shamrok.

 

06     – Chuck Liddell

Chuck Liddell е роден на 17 декември през 1969 е мма боец и бивш шампион в Ultimate Fighting Championship . Лидел практикува Kempo karate, Koei-Kan karate и Kickbox. Като професионален кикбоксьор има 20 победи и само 2 загуби. Кариерата му в UFC започва през 1998, с победа над Noe Hernandez.Шестнадесет от победите му са с knockout.
В UFC има 21 победи на второ място след Matt Hughes, като 13 по победите му са с KO/TKO.

 

05     – Mirko Crocop

Мирко Филипович — КроКоп (на хърватски Mirko „CroCop“ Filipović), роден на 10 септември 1974, е хърватски кикбоксьор участвал и в свободни двубои. Успява да се превърне в единствения боец в света постигал най-висшите отличия и в двете най-престижни организации в бойните спортове К-1-кикбокс правилник и PRIDE-свободни двубои правилник. Висок е 188 см и тежи 98 кг.
Филипович започва спортната си кариера през 1996 година, като кикбоксьор, следвайки стъпките на сънародника си Бранко Цикатич.
Мирко Филипович е един от най-добрите бойци в последното десетилетие.
В свободните  двубои има записани 27 победи , от които 20 с knockout.
Той има многобройни почитатели в цял свят, като особено популярен е в Япония

 

04     – Matt Hughes

Роден е през 13 октомври 1973 година
Мат Хюз е е 9 кратен световен шампион полусредна категория на  UFC.
С постижение от 44 победи и 7 загуби,Мат е обиколил света и името му е станало известно сред всички фенове на бойните спортове.

 

03     – Nogueira Minotauro

Antônio Rodrigo Nogueira или по известен ,като – Nogiera Minotauro  е роден на 2 юни 1976 година в Бразилия. Тренира бразилско Jiu-Jitsu и джудо.
В свободните двубои има 32 победи и 6 загуби

02     – Wanderlei Silva

Wanderlei César da Silva е роден на 3 юли 1976 година в Бразилия и се състезава в японската  Pride Fighting Championships и в  американската Ultimate Fighting Championship  (UFC). За Силва е характерен агресивният боен стил и повечето от битките завършват с knockout  . В стила му са характерни удари от Muay Thai.

Вандерлей Силва започва тренировки в академията на Рудимар Федриго в Куритба , Бразилия. Освен че тренира Muay Thai, той добре владее и бразилско Jiu-Jitsu

В свободните двубои до сега е записал  33 победи от които 22 са knockout.

01     – Fedor Emelianenko

Fedor Vladimirovich Emelianenko е роден 28 септември 1976 година. Той е петкратен световен шампион в ММА в тежка категория по версията Pride FC и двукратен световен шампион във версията RINGS, трикратен световен шампион във версията W.A.M.M.A, четирикратен световен шампион по бойно самбо.
В периода от 2003 до 2010 Емилияненко е признат от известни спортни медии (ESPN, Sherdog, Full Contact Fighter, MMA Weekly, Nokaut) , за най -добър ММА боец в света.

Емилианенко има победи почти над всички по известни ММА бойци , като – Рикардо Арона, Ренато Собрал, Антонио Родриго Ногейра, Сами Шийлт, Марк Колман, Кевин Ренделман, Мирко Филипович, Марк Хант, Мат Линдланд, Тим Силвия, Андрей Арловски и др.
В продължение на 10 години той остава непобеден