Шалът, моят приятел

20
Добави коментар
vestitel
vestitel

Той идеално прикрива признаците на възрастта и при дамите, и при джентълмените

Изкушението беше неустоимо. Оранжевият пламък, небрежно наметнат през раменете на слабичкото момиче със семплите черни дрехи привличаше погледа като магнит. Въпреки че по претъпкания летен булевард не липсваха ярки разцветки, нежният копринен шал затъмняваше с лекота всички свои съперници.

Срам – не срам, догонихме я да я попитаме откъде го има. Тя ни погледна с невинно превъзходство и с леко засрамена усмивка, съзнавайки, че може да прозвучи снобско, заяви – „Ами от Рим.“ Надеждите ни да се сдобием с подобно великолепие бяха попарени от кратката фраза. А може би не?

Оказа се, че по-хитрите и сръчни наши колежки могат да ни предложат решение. Красивите ярки шалове, които с един замах превръщат сивото ни ежедневие в пир на елегантността, не са приоритет само на щастливките, които могат да си позволят шопинг терапия в Париж, Милано или Рим. Открихме, че

лесно можеш да постигнеш чудеса у дома

– за целта само трябва да пребоядисаш някой вече поомръзнал ти или по-скучен копринен шал. За целта имаш нужда от боя за коприна, четки и рамка, на която да опънеш произведението си, докато работиш по него. След единодушно гласуване решихме да не влагаме средства в истинска рамка за коприна, а да сглобим такава с подръчни средства – модел намерихме в интернет.

С боя за коприна се сдобихме сравнително лесно от магазините за художествени материали. За ориентир, 50 мл. шишенце струваше около 5-10 лв. Приятелката ми, която не е вързана в ръцете като мен, успя да постигне главозамайващи резултати. Вярно, някои от идеите ни се оказаха не чак толкова сполучливи върху плата, колкото си ги представяхме в мечтите си, но важното е, че не само се сдобихме с уникални летни шалове с интересни нюанси, но и здравата се позабавлявахме в процеса. Затова

не ронехме сълзи за неизбежно похабения материал

Надявахме се някой да ни спре на улицата да попита: – Извинете, откъде ви е този шал?, – за да можем с невинно превъзходство и леко засрамена усмивка да отвърнем: – „Амиии… от „Дружба“.

Памучни, копринени, а за по-хладните вечери или сезони, шалове от кашмир или пашмина, ние, европейките, не можем да устоим да се поглезим с малко цветен лукс. Особено за дамите над 50, този аксесоар предоставя

безброй възможности да скриеш издайническите знаци на възрастта

Наметнат небрежно върху раменете, той утешава притесненията ни от късите ръкави, а увит около врата може да скрие увисналата кожа по шията.

С помощта на широк колан и достатъчно широк дълъг шал, можете да се сдобиете с нова риза. Просто пуснете двата края на шала да висят над тесен черен потник, и ги прихванете с колана. А ако смятате, че нямате достатъчно ефектен колан – той също може да се замени с шал в подходящ нюанс.

Трикът е обаче да не се поддавате твърде много на изкушението на цветовете, за да не заприличате на папагал.

Ако сутринта сте нямали време да се погрижите за прическата си, както често се случва в забързаното ни ежедневие, верният ви другар пак ще ви се притече на помощ и ще да скрие вашия малък грях. Вземете дълъг шал, и го завържете на възел на челото си. След това кръстосайте назад двата края и ги втъкнете на тила си. Готово! Никой няма да забележи поомачканата ви фризура.

Притеснявате се, че вече не можете със същия апломб да носите ризите си с изрязано деколте? Не берете грижа – благодарение на шала,

отново имате достъп до позабравените кътчета на гардероба си

А ако ви привлича по-младежкия вид, особено моден това лято е „къмпинг“ стилът. Той подхожда идеално на скучните джинси и тениска, като придава допълнителен чар и цвят на семплия тоалет. Просто е – усучете шала на въже и го завържете около врата си. Внимавайте обаче какъв материал ще подберете, защото тази визия може да ви струва скъпо в по-горещите дни.

А къде забравихме мъжкия пол? Всъщност, любимият на всички жени шал по произход е приоритет на воѝнската класа. Хърватски наемници въвеждат модата в Париж през 17-ти век, шалове са носели и римските легионери, тръгнали на поход към студените земи на Галия и Германия.

Смята се, че идеята да завържат парче плат около врата си, за да се предпазват от природните стихии е дошла за пръв път на китайските воѝни още преди 2000 години. Така че, ако смятате, че шалчето около врата ще ви придаде твърде „метро“ вид, погледнете към историята. А ако този предмет ви е бил най-омразният в училище, достатъчно е да проследите реакцията на обкръжаващите ви дами – сами ще се убедите, че допълнителният аксесоар ви носи само плюсове.

Сред най-популярните начини за връзване на шал при мъжете си стои „каубойският“ стил – познат ни още от детството, когато упорито обръщахме червените си пионерски връзки наопаки. Ако тази идея ви звучи скучно, не се свенете да почерпите вдъхновение от французите. Така нареченият

„парижки възел“ стои страхотно с черно късо кожено яке

Каква е тайната? Хванете шала с две ръце и го сгънете по средата, така че да се получи „примка“. Увийте го около врата си и вкарайте свободните краища през примката. Voila! Вече сте същински Ален Делон.

За любителите на пиратския стил, или за тези, които искат да прикрият оредяващата си коса, шалът, вързан около главата, е идеалното решение. А при по-ретро настроените мачовци, той служи за украса на панамената шапка. И докато жените са застрашени да се отдадат на цветен пир, когато опре до шалове,

мъжете обикновено допускат обратната грешка

– аксесоарът да е в същия цвят като тоалета им. Освен липсата на въображение, този подход често създава и допълнителен проблем – нюансите рядко съвпадат идеално, и общият вид не е небрежен, а просто размъкнат. Ако се страхувате да експериментирате, придържайте се към основните мъжки цветове – бежов, кафяв и черен.

Защото, въпреки предимствата на шаловете, те крият и известни естетични опасности. Неподходящият избор на стила на връзване или неприятно биещите се палитри на аксесоара и тоалета могат да доведат до катастрофален визуален ефект.

Затова не забравяйте основното жизнено важно правило на всеки любител на модата – преди да излезете от вратата, дори и да бързате, погледнете се в огледалото. Изгубените минути си струват.