Тенис на маса

15
Добави коментар

Блог

Тенис на маса

Тенисът на маса води началото си от 1880 г. В Англия. По това време той по-скоро е бил забавления за висшата класа от обществото отколкото спорт като какъвто го познаваме днес.

Може да ви прозвучи изненадващо, но тенисът на маса е един от най-популярните спортове в света, като повече хора играят тази игра, отколкото повечето други спортове. Много е популярен в Китай, Япония и Кореа.

С нарастването на популярността на този спорт все повече и повече производители започват да правят оборудване за него. С времето то дори доста се усложнява.

Много хора познават тениса на маса като “пинг-понг”, което е фраза взаимствана от звука, който издават оригиналните хилки като удрят топчето.

По-късно името “пинг-понг” е патентовано от английски производител и играта се наричала така само ако играещите използвали екипировка произведена от него. Иначе в останалите случай пак била наричана “тенис на маса”.

Докато оригиналните хилки били направени от пергамент опънат около рамка, по-късно започнали да ги правят от дърво със залепена върху него гума.

Друга важна промяна било започването да се играе с леко пластмасово топче, което било открито в Съединените щати.

Още едно важно нововъведение било когато през 50 години на 20-ти век започнали да слагат на хилките пласт дунапрен под гумата и и това драматично променило начина, по който се играела играта на тенис на маса. Това позволило да се играе много по-бързо и топчето да се върти.

През 1988 г. тенисът на маса станал олимпийски спорт.

С нарастване на популярността му обаче, Международната Федерация по Тенис на Маса решила да забави малко темпото, в което се играе, за да стане по-лесен за наблюдение от зрителите. Това станало като бил увеличен размера на топчето от 30 на 40 мм. Но този спорт се развива динамично и в някои случаи играчите използват и топче с размер 44 мм да забавят играта още повече.

Има натиск от някои хора този спорт да се върне към корените си и да се използват твърди тенис хилки. Дали тази идея ще събере привърженици тепърва ще видим, но определено за много хора е трудно да се придържат към тенденциите в този спорт и като наблюдатели, и като играчи.