Най-забележителните места в Румъния – тема за Румъния – Idi.bg

80
Добави коментар
diamant
diamant

Румъния предлага на посетителите си огромно разнообразие  от древни исторически обекти – някои, датиращи от времето на саксонците, други – от Кралство Дакия. Древните крепости, разположени сред красива природа, привличат все по-голям брой  туристи към места като планините Оръщие и планината Тампа. В същото време, съвременните удобства и шумните забавления, които предлагат  черноморските курорти като  Мамая, също изкушават туристите. С една кратка  екскурзия Румъния вие ще можете за кратко време да обиколите всички забележителности, описани по-долу.

Брашов

Красивият румънски град Брашов е разположен в полите на Карпатите. Той изобилства от ренесансови, барокови и готически структури, които са добре запазени през вековете. Корените на модерния облик на града датират от 1211 година, когато рицарите от  Тевтонския орден започват да строят  върху древното селище Дакия. Площадът в центъра на града е осеян със заобикалящи го сгради с барокова и готическа архитектура. Една от тях е Черната църква – най-голямата готическа църква в Румъния. Много от защитните бастиони на града са добре поддържани и съхранени и   свидетелстват за постоянната заплаха от вражеско нахлуване, която  някога е битувала в Брашов. Влад Цепеш е избил  40 жертви на мястото към  върха на планина Тампа, откъдето днес посетителите  се любуват на  панорамната  гледка на града.

Букурещ

Букурещ – столицата на Румъния от 1862 година – в началото на 20-ти век е наричана “Малкия Париж“ поради своите модерни паметници и колоритни местни изкуства и култура.

Архитектурата в стил Бел епок, широките булеварди, множеството исторически забележителности, в това число и Румънската триумфална арка, старият град, който разкрива  руини от средновековна архитектура, църквите, неокласическите сгради от началото на 20 век – всички те са включени в текущ проект за рехабилитация.

Кюстенджа

Разположен на брега на морето, най-големият румънски пристанищен град – Кюстенджа може да се похвали с повече от  2500-годишна история. Градът е основан от гръцки колонисти, а  легенда гласи, че Язон и аргонавтите му са пристигнали тук, след като са  взели Златното руно. Известно време  Кюстенджа е била под римска власт, а след това е процъфтяла като град по време на италианските търговки пътувания, преди да премине към Османската империя.

Днес, старият  град Кюстенджа  предлага  множество исторически паметници, древни руини, имения, датиращи от 19-ти век, и няколко интересни музея. Гранд Казино привлича почиващи от околните черноморски курорти, а  хотелите  “Роял“ и „Оксфорд“ са популярен избор на  пътуващите до града.

Дакийски крепости в планините Оръщие

Планините Оръщие в Румъния са дом на шест старинни крепости, някои от които датират още от 1-ви век пр. н. е.. Тези замъци са строени от древните даки, чийто архитектурен стил е уникален. Елементите на строителството им датират от  желязната епоха, архитектурните им техники са изобразяват  религиозни и военни мотиви.  Добре запазените руини са разположени сред  зашеметяващата природа на  планините  Оръщие.

Делтата  на река  Дунав В близост до мястото, където река Дунав се влива в  Черно море, има изобилие от сладководни блата и езера. В тази местност  спектърът от дивата природа е изключително разнообразен – тук има  повече от 300 различни вида прелетни птици, различни видове риба и влажнолюбиви растения. Тази естествена околна среда обхваща повече  от 1,6 милиона акра и включва дъбови гори, тръстикови острови, широки канали и пясъчни дюни.

Мамая Мамая – определяна като румънската Ривиера, е разположена на брега на  Черно море.  Забележително е, че в града има много малко жители,  а извън туристическия сезон е празен. В периода от май до септември Мамая се превръща в един от най-прекрасните и атрактивни летни курорти. Мамая е неофициалната столица на редица  черноморски курорти, които обхващат 45 мили от бреговата ивица с фин пясък. Курортът  се характеризира с мек климат,  добри  хотели и богата  гама от водни спортове.

Сигишоара Основана през 1100-те от трансилванските саксонци, Сигишоара е един от най-добрите и най-добре запазените средновековни градове в Европа.  Историческият център е признат от ЮНЕСКО и градът удивлява посетителите си със своите девет кули, калдъръмени улици, исторически еснафски къщи и  църкви, датиращи от 16-ти век, всички от които са в изключително добро състояние. Влад Цепеш е роден  в Сигишоара и къщата му все още е запазена.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 10151 пъти
(1) коментара

Съобщи за нередност