Патладжани с доматен сос, моцарела и пармезан | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

3
Добави коментар

Нарежете патладжаните надлъжно на резени с дебелина около 0.5 см. Подредете един слой на дъното на голям гевгир и поръсете равномерно със сол. Повторете с останалия патладжан, като осолявате всеки слой. Оставете патладжана в гевгира за 2 часа да се отцеди от излишната течност.

Докато отцеждате патладжаня, пригответе доматения сос. Смесете доматите, чесъна и 1/3 чаша зехтин и разбийте в кухненски робот или с пасатор. Подправете със сол и пипер и оставете настрани.

Когато патладжанът се отцеди, преди да го извадите от гевгира, натиснете, за да отстраните излишната вода, избършете излишната сол и подредете филийките върху хартиена кърпа, за да премахнете още от влагата. В широка плитка купа смесете брашното и галетата, като разбъркате добре. Изсипете разбитите яйца в друга широка плитка купа.

Поставете голям дълбок тиган на среден огън и изсипете в него зехтин до половин сантиметър от дъното. Когато се сгрее и стане блестящ, овалвайте парчетата патладжан първо в брашнената смес, след това в разбитото яйце и потапяйте в мазнината. Работете на порции, за да не препълвате тигана, като запържения до златисто от двете страни патладжан поставяйте да се отцеди върху хартиена кърпа.

Загрейте фурната до 180° С. На дъното на огнеупорен стъклен съд за печене с размери 25х30 см разпределете 1 чаша от доматения сос. Наредете 1/3 от патладжанените резени и покрийте с половината на филийки моцарела. Поръсете с 1/3 от пармезана и половината листа от босилек.

Направете втори слой патладжан, поръсете с 1 чаша доматен сос, останалата моцарела, половината от останалия пармезан и всичкия останал босилек. Добавете останалите филийки патладжан и отгоре разпределете доматения сос и пармезана.

Пече се, докато сиренето се разтопи и отгоре се образува леко кафява коричка – около 30 минути. Оставете да поизстине на стайна температура за около 10 минути преди сервиране.

Източник и снимка: www.simplyrecipes.com