Google+ – що е то?

8
Добави коментар
vasmer
vasmer

Google+ – гигантът идва.

Започна се! Случва се това, за което се говореше месеци наред! Ужасът на ужасите! Най-големият кошмар на Марк Зукърбърг! Новата социална мрежа Google+ за отрицателно време предизвика нечувана истерия сред българските потребители, а какво остава за социалните маниаци по цял свят.

Google+ е отговорът на гиганта в търсенето на Facebook. Комплект от нововъведения, които ще превърнат търсачката в една огромна социална мрежа, позволявайки на потребителите на Google да споделят статуси, линкове и съдържание с останалия свят в реално време. Кулминацията на едногодишен проект, ръководен от вицепрезидента на социалния отдел в компанията Вик Гундотра.

Google+ вече е достъпна за силно ограничен брой потребители на търсачката, за да бъде изпробван в реални условия.

Новата социална мрежа наследява вградения в Gmail Buzz, който предизвика негодуванието на потребителите заради нарушаването на неприкосновеността на личните им данни, както и Orkut и Wave, които се радваха на интерес само в определени части на света.

Първите впечатления от Google+ обаче показват, че търсачката е научила уроците от предишните си грешки и има сериозни намерения да конкурира Facebook, който обаче се радва на доста по-голям потребителски интерес. През май посетителите на сайтовете на Google, включително и YouTube, са били 180 млн. души при около 157.2 млн. само за Facebook, показват данните на анализаторите от comScore.

Проблемът идва и от това, че потребителите на Facebook са разгледали 103 млрд. страници и са прекарали средно 375 минути в социалната мрежа при 46.3 млрд. импресии и 231 минути за Google.

За да успее, Google ще заложи най-вече на болното място на основния си конкурент – защитата на личните данни, която според потребителите на социалната мрежа е твърде сложна като процес.

Паралелно с това компанията залага на няколко уникални за социалната си мрежа функции, които ще я отличават от Facebook. Най-голямото нововъведение обаче е управлението на споделяната информация.

Подобно на най-голямата социална мрежа в света потребителите на Google+ ще търсят приятелите си, като изберат хората, които искат да добавят от списъка си с контакти в Gmail (и други подобни услуги, след като с тях бъдат сключени споразумения). Одобрението на всеки контакт обаче не е необходимо.

Впоследствие всички „приятели“ се разпределят по групи според желанията на потребителя. А от потребителите в групите зависи кой какво вижда от съдържанието, което споделяте.

„Социализацията“ е и един от приоритетите на новия изпълнителен директор на компанията Лари Пейдж, който зае длъжността си в началото на април. Затова и той залага на Google+, който ще позволи на търсачката да научи повече за индивидуалните си потребители, което от своя страна ще подобри продуктите й като реклами, търсене, YouTube и т.н.

Какво е новото в Google+

– Circles – обединява приятелите в групи по интереси – Sparks – селектира съдържание (видео, блог постове и статии) според предпочитанията на потребителя – Hangouts – нещо като място за онлайн срещи. Позволява провеждането и на видеоразговори с до 10 участници едновременно – Мобилно приложение – позволява синхронизация на снимките на мобилното устройство на потребителя с Google+, което улеснява качването им. Не ъплоудва без изрично одобрение

Защо Google+ е по-добра?

Социалната мрежа Google+ е всичко, което някога ви е липсвало във Facebook и нищо от това, което ви е дразнило. На пръв поглед стената на Google+ много напомня тази на Facebook.

Google+ ще съсипе Фейсбук?

Потребители, които вече са се присъединили към гиганта, отчитат като най-голям плюс уредените условия със сигурността. Докато доскоро във Facebook потребителите имаха основателни притеснения относно информацията, която споделят, в Google+ този проблем е решен. И то само с натискането на един бутон. Не е необходимо да се ровиш в Настройки, да създаваш определени групи. В Google+ всички потребители са ориентирани към определени кръгове. Те са разделени на „Приятели”, „Семейство”, „Познати” и „Последователи”. Лесно се отсява информацията, която да виждат „Приятели” и „Семейство”, например. И всичко това – само с един бутон.

Т.нар. поток от новини, или постовете на приятелите ви в мрежата, е решен по много по-удобен начин. Коментарите и постовете се обновяват по-бързо и се появяват в отделна лента горе вдясно и можете директно да отговорите там, без да излизате от страницата и да прекъсвате работата си.

Друг плюс, който отчитат потребители, е мобилната версия на Google+, която е светлинни години пред Facebook. Мобилният Facebook е бавен, тромав и меко казано, нелогичен. Мобилният Google+ качва снимки като торпедо, бързо можете да споделите местонахождението си и пр. А като стана реч за снимки, не можем да не похвалим и лесната програма, с която се оперира. Още докато зареждате снимката, можете да си я обработите.

Има чат, видео разговори, тагвания и още куп други удобства.

Така изглежда потокът от новини в социалната мрежа на Google, който много наподобява стената с новини във Facebook.

Sparks е системата за препоръки на Google+. С този инструмент потребителите ще намират подходящи за тях и откриват нови теми, статии, снимки, видеоклипове.

Google Circles+

Целта на социалния проект на Google не е споделянето с масовата група приятели, а с различни таргетирани социални групи. Google Circles+ е системата, която прави това възможно. Изградена на HTML5, тя ще позволи на потребителите с drag and drop интерфейс да подреждат приятелите си в различни кръгове като приятелства, семейство, съученици, колеги и други.

С тази своя функционалност (таргетиране на общуването) Google се надяват новия им продукт да набере популярност и да се отличи от останалите социални мрежи, главно Facebook и Twitter. От друга страна, нямат ли групите във Facebook точно тази идея?

Оказа се, че идеята за така наречените кръгове в новата социална мрежа Google+всъщност е на човек, който понастоящем работи за конкурента Facebook. Създателят на идеята за кръговете се казва Пол Адамс. Той е участвал активно в работата по Google Circles, но е бил привлечен към Facebook преди новата социална мрежа да види бял свят, информира DigitalTrends.

Името на Пол Адамс нашумя тези дни, тъй като той иска да публикува книга за социалните мрежи, но първо трябва да получи разрешение от Google. Той е отправил молба към информационния гигант, но към момента не е получил никакъв отговор.

Бившият служител на Google, който в момента е продуктов мениджър във Facebook, е смятан за водещата фигура, която е отговорна за концепцията, стояща зад сегашния вариант на кръговете вGoogle+.

Книгата на Адамс се казва Social Circles и авторът твърди, че Google прави всичко възможно за да му попречи да я публикува. Информационният гигант не желае масовата общественост да разбере, че зад една от най-рекламираните функции в новата социална мрежа стои кадър на Facebook.

Пол Адамс е завил, че е напуснал Google защото е видял, че талантът му не може да бъде разгърнат напълно в тази компания. Поради тази причина е приел офертата на Facebook, където са му предоставили повече свобода на действие.

Откъде да се сдобием с покана?

За да се присъедините към мрежата, трябва да получите покана. За да изпратите покана на някого, просто трябва да постнете нещо на стената си. Google+ автоматично разпраща покани до ваши приятели с регистрация в gmail.

„Google+ е супер забавна мрежа. Прави ми истинско удоволствие да сърфирам в мрежата. Зарязвам Фейса!” – това е един от многото коментари на български потребители относно Google+.

По различни източници от Интернет