Мудри и етерични масла

1
Добави коментар

За любителите на източните практики предлагаме приятно съчетание на йога мудри с български етерични масла. Мудрите са лечебни жестове или още ги наричат йога с пръстите на ръцете. Подпомагат подобряването на физическото тяло и поддържат баланса в нас. Етеричните масла са дар от природата, доказали своята сила през вековете. Маслата повишават ефекта от мудрите, създават ведро и свежо настроение.

Не практикувайте мудри с масло, което не ви е приятно.

Мудрите може да ги изпълнявате легнали или седнали. Опитайте да си изградите навик да отделяте по 10-15 мин на ден за тях, а те ще работят за вас.

Поставете 2-3 капки масло в средата на дланта си, допрете длан срещу длан, докато маслото поеме от топлината на ръцете. След това нежно го разнесете по целите длани и  заемете избраната от вас мудра.

Насочете вниманието си към вдишванията и издишванията, усмихнете се на себе си и останете в покой. Изпълнявайте мудрата ако е възможно, толкова дълго  колкото е предписанието й, но слушайте и  вашето тяло, не се насилвайте. Ако не може да останете посоченото време, останете  толкова колкото ви е приятно. При следващата практика ще задържите по-дълго. Когото сте готови вие ще практикувате мудрата колкото е необходимо.

Освен физическото изпълнение на мудрата необходимо е да подържате покой на ума. Следете дъха, концентрирайте се към повторение на мантра или визуализация на цвят.

 

Маслото от мента може да се използва при следните мудри: Аджана, Зъб на дракона, Калешвара, Махаширша, Прозорец на мъдростта, Стълба на небесния храм, Сурабхи и Хакини.

 

АДЖАНА
Очи, главоболие, мозъчно кръвообращение, ендокриниум
ЗЪБ НА ДРАКОНА
Нарушена координация, емоционална нестабилност
МАХАШИРША
Главоболие, синуси, напрежение
ПРОЗОРЕЦ НА МЪДРОСТТА
Мозъчно кръвообращение; мозъчно-съдова склероза; умствена дейност 
СТЪЛБА НА НЕБЕСНИЯ ХРАМ
Депресия, психически разстройства 
СУРАБХИ
Ревматизъм, радикулит, стави, артроза 
ХАКИНИ
Дишане, мозък, интуиция 

 

Масло от салвия и евкалипт – Ваджра, Линга, Пречистване от отрови, Трите колони на космоса, Флейта на Майтрея, Шангха, Шуня и др.

 

 

 

Масло от роза – Аджана, Варада, Ганеша, Лотос, Пушпапута, Сила (Обединение на Тигъра и Дракона), Шакти, Щит на Шамбала и др.

 

 

Масло от лавандула, розмарин и бергамот – Варуна, Жест на Изида, Защита от енергийна атака, Кшепана, Манипура, Матанги, Морски гребен, Мущи, Пушан, Рудра и др.

ВАРУНА
Стомах, черен дроб, колики и подуване, задържане на вода и слуз.
ЖЕСТ НА ИЗИДА
Централна нервна система.
ЗАЩИТА
Защита от енергийни атаки и негативни въздействия. 
КШЕПАНА
Отделителни процеси; напрежение.
МАНИПУРА
Храносмилателна система; нервни разстройства; стрес. 
МАТАНГИ
Органи на слънчевия сплит: сърце, стомах, черен дроб, дванадесетопръстник, жлъчка, далак, панкреас, бъбреци; напрежение. 
МОРСКИ ГРЕБЕН
Храносмилателни функции; безсилие.
МУЩИ
Запек; сърце, стомах, черен дроб.

 

Масло от карамфил – Гаруда,  Дзъ, Костенурка, Макара, Прана, Притхиви и др.

ГАРУДА: Кръвообращение, съживяване и стимулиране на органи, енергийно уравновесяване, стомах, дишане, менструални болки.
ДЗЪ: Бъбреци, право черво, гръбнак; оцеляване.
КОСТЕНУРКА: Безсилие, преумора, сърдечно-съдова система.
МАКАРА: Бъбреци, неудовлетвореност, депресия.
ПРАНА: Универсална. 
ПРИТХИВИ: Обоняние, нокти, кожа, коса, стомах, черен дроб; стрес. 

В забързаното ни ежедневие все по-често осъзнаваме нуждата от грижа за себе си. Необходимо е да отделим време за нас и нашето тяло, да възстановим тонуса и да продължим с усмивка и лекота напред.

Всеки намира своя начин за отмора.
Научете повече в йога клуб „Усмихнато цвете“ http://www.yogakz.com/