Всичко за зъбните импланти

37
Добави коментар

Зъбните импланти са революционна идея, която дълги години е била мечта, но днес благодарение на технологичния напредък, новостите в медицината и новите оперативни методики, зъбните импланти са реалност за много стоматолози и техните пациенти.

Зъбните импланти имат дълга история от зората на тяхното прилагане. Благодарение на шведския професор Пер-Ингвар Брьонемарк ( Per-Ingvar Brånemark ), който още през 60-те години опитва да имплантира титанови импланти и открива забележителната им здравина в костта, днес имаме възможността да използваме импланти за заместване на изгубени зъби. Като професор по анатомия в Университета в Гьотеборг и ортопед-хирург, той съвсем случайно открива, че титановата камера, която имплантирал в кост на опитни зайци, за да наблюдава под микроскоп процеса на зарастване на счупени кости, е плътно вкостена и не може да се отстрани. Тези свои изследвания той прави още през далечната 1952г. и решава да тества изработени от чист титан винтове, които той нарича fixtures, в ролята им на изкуствени зъбни корени. Така, съвсем случайно, той не само открива материал, който осъществява директна връзка с тъканите на жив организъм, но и самият процес чрез който това става и който той нарича остеоинтеграция ( osseointegration ).

През 1965г. Брьонемарк прави първата имплантация на свой пациент, който носи оригиналните импланти без проблем цели 40 години до смъртта си през 2005г. Много от първоначално имплантираните негови пациенти са днес на преклонна възраст и без проблем продължават да използват имплантите си вече няколко десетилетия.

През 1977г. професор Брьонемарк публикува основополагащ труд за 10-годишните си изследвания върху имплантите и тяхната успеваемост. Те добиват световната си слава едва след конференция в Торонто през 1982г., където той представя своите революционни открития и дава начало на съвременната имплантология, за което е и наречен „баща на зъбната имплантология“. Оттогава до ден днешен са изобретени и регистрирани над 170 различни системи импланти, а тяхната успеваемост е над 98%.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ > Колко успешни са зъбните импланти? <

Зъбните импланти представляват изкуствени заместители на загубени зъби и се използват в протетичната стоматология като опори за мостове и корони. Има няколко типа зъбни импланти.

Кога се поставят импланти?

Зъбният имплант е заместител на изгубен или липсващ зъб. Той играе ролята на изкуствен корен върху който може да се постави коронка и така да се възстанови цялостта на зъбните редици в устата.

Много подходящи за имплантиране са случаите, в които имаме липса само на един зъб. Ако подходим класически към него ще изработим мост, за което обаче ще се наложи да се изпилят съседните два зъба, които граничат с липсващия. Това е крайно нежелателно особено, когато тези зъби са напълно здрави, нямат пломби и са живи.

Много по-щадящ и разумен вариант, без изпиляване на здрави зъби, е поставянето на един имплант на мястото на липсващия зъб без да се изпиляват съседните два.

Колкото по-рано след загубата на зъб пристъпим към неговото възстановяване с имплант, толкова по-естествено и лесно ще си върнем пълния комфорт, а и по този начин няма да позволим загуба на кост поради естествения процес на резорбция след загубата на зъб.

Има ли ограничения за поставянето на зъбни импланти?

Всички сме чували думата „панацея“ – лекарство или лечение, което може да помогне при всеки случай. В медицината няма 100% успех, така че поставянето на зъбни импланти си има своите ограничения и именно подборът на подходящ случай гарантира неговия успех.

Основният фактор е наличието на достатъчно количество кост. Имплантът изисква достатъчно кост, която да го обгражда, за да е достатъчно здраво вкостен в нея. Тази кост трябва да е достатъчна и в двете измерения – както на ширина, така и да има достатъчна височина за имплантиране на имплант с достатъчна дължина. Качеството на костта също е от значение. ПРедпочита се по-твърда и плътна кост, докато меката кост не дава гаранция за надеждна имплантация. Съвременните методи и имплантни системи са разработени и съобразени с различното качество на костта и позволяват поставянето на импланти да става в различни региони на челюстите.

Има редица анатомични ограничения – в долната челюст има костен канал, в който минават кръвоносни съдове и нерви и те не могат да бъдат засягани; в горната челюст се намират синусните кухини ( максиларен синус ), чиито подове са близо до корените на горните зъби. При изваждане на един зъб, костта около него започва да се резорбира, т.е. да намалява, така че колкото по-бързо предприемете имплантиране след загуба на даден зъб, толкова по-добре. Изчакването има и други неблагоприятни ефекти, като разместването на съседните зъби, както и прорастване на отсрещният зъб.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ > Кога е удачното време за поставяне на зъбни импланти? <

Преди да се обърнете към имплантите, като алтернатива за възстановяване на изгубените си зъби, трябва да знаете и за някои техни ограничения:

Вредните навици ( най-вече пушенето ), както и лошата устна хигиена са сериозни противопоказания за имплантиране. Пушенето влошава много устната хигиена и често води до усложнения при имплантиране. Ако искате да имате импланти в устата си, то най-добре е да се откажете от цигарите и да имате много добра устна хигиена
Възрастта също е определящ фактор, но рядко е причина да не се предприеме имплантиране, най-вече при случаи с много напреднала резорбция на костта
Тежка пародонтоза в напреднал стадий или в агресивна форма
Имплантирането може да е под въпрос и при наличие на различни общи заболявания – диабет, хемофилия, имуносупресивна терапия след трансплантация на орган, някои хормонални и метаболитни заболявания, кожни заболявания с прояви в устата и други

Преди да изберете специалист стоматолог, който да извърши имплантирането, информирайте се добре за вида на системата импланти, която използва, какъв вид импланти предстои да се използват във вашия случай, важно е да подпишете декларация за информирано съгласие, което е и вашата гаранция при възникнали проблеми след имплантирането, добре е да уточните крайната цена на лечението. Всеки имплант идва в отделна опаковка със стикер, който описва характеристиките на импланта и има сериен номер. Този стикер се залепва към вашия дентален картон и показва точно какъв имплант имате.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ > Колко струва лечението със зъбни импланти? <

Повече полезна информация и детайли за видовете импланти, тяхната успешност, процедурите по имплантиране, показанията и ограниченията за зъбни импланти, можете да прочетете в специализирания сайт за зъбна имплантология Implanti.net. Единственият специализиран сайт за зъбна имплантология на български.