90-дневна диета – 90 дни без глад

2
Добави коментар
zakum
zakum

Когато чуем диета, веднага в мислите ни изниква една ужасна и некомфортна дума – ограничение.
Ограничения, лишения, страдания… и всичко това в името на няколко килограма по-малко. Струва ли си? В повечето случай – НЕ!
Но когато става дума за 90 дневната диета, можем да я третираме просто като разумен начин на хранене, при който хора са отслабвали дори с над 20 килограма.
Тази диета се базира на определен режим на хранене, но в никакъв случай не трябва да се плашим, че е строг.

Според нея съществуват 3 цикъла на хранене.

Между 4 ч. и 12 ч. – Това е периодът на изчистване на организма. В този времеви диапазон могат да се ядат само плодове и фрешове. Специфичното е, че плодовете не бива да се смесват и трябва да се ядат през два часа. Примерно в 10 ч. ядете диня, в 12 ч. банани.
Между 12 ч. и 20 ч. e периодът на разнообразие, в който може да се ядат продуктите според това какъв ден е белтъчен, бобов и т. н. Не се фиксира точно количество храна, единственото условие е да не се прекалява.
Между 20 ч. и 4 ч., не трябва да се храните. Тогава организмът усвоява храната и е време за почивка. Ако обаче приумирате от глад все пак не бива да стоите гладни, може да хапнете плод или да изпиете чаша билков чай.
Трябва да имаме предвид, че през всички тези дни закуската е винаги плодове или фреш. Все пак е добре да се консултираме и с лекар, защото не всеки стомах би издържал това. Жалко е, че няма повече професионални диетолози, при които да можем без проблем да се отбием при започването на диета и да се консултираме – всеки организъм е различен и определено трябва да се внимава с диетите, за да не си докараме някоя болест като язва, анемия, анорексия и какво ли още не.

90 дневната диета се базира основно на това, че всеки ден се приемат различна група хранителни продукти.
Първи ден – белтъчен. Храненията са през 4 часа, в диапазона между 12 ч. и 20 ч. Закуските до 12 ч. винаги са от плодове или фрешове.
През този ден може да се храним с всякакви белтъчни продукти: мляко, извара, сирене, кашкавал, всякакъв вид месо, риба и морски деликатеси, яйца. От зеленчуците малки количества белтъчини съдържат: спанак, зеле, домати, ряпа, цвекло, карфиол, соя.
Втори ден – бобов. Храненията са през 2-3 часа с бобови храни.
Примерни: боб, ориз, леща, картофи, фасул, грах, соя, царевица.
Отново сутрешният цикъл е плодове – примерно по 2 банана, 2 ябълки, 2 портокала.
Варивата може да са на обяд и вечеря като към ястието от варива е позволено филийка хляб и неограничено количество салата (домати, краставици, марули).
Принципно няма ограничение в количеството, но трябва да се знае, че е добре да се приемат по-малки порции храна, ако искаме да имаме добър резултат.
Трети ден – въглехидратен – храненията са през 2-3 часа в периода от 12 ч. до 20 ч. Тук спадат макарони, спагети, кускус, юфка, овесени ядки, булгур, пица, шоколад, сладолед, торти и т. н. Отново въглехидратните продукти може да са съчетани със зеленчуци. С една дума това е денят, в който да си угаждаме – да излезем с приятелки на парче торта и мелба и да побъбрим.
Четвърти ден – плодов. Храненията са през 2-3 часа в периода 12 ч. – 20 ч. Отново както и при закуските за едно хранене не трябва да се смесват плодовете. Може да се похапват всякакви видове плодове + ядки, които може да са печени, но не и осолявани. Този ден е най-тежък за издържане, затова е добре да си набавим добро количество ядки, които засищат.
Този хранителен режим се повтаря отново и отново като на всеки 30-и ден се прави разтоварване на организма тип Лунна диета – 24 часа се приемат само течности: вода, билкови чайове и прясно изцедени сокове. Диетата не бива да продължава повече от 90 дни. След това 3-6 месеца можете да си дадете почивка, след което отново да я повторите. Както и сами може да се уверите, този вид диета спокойно може да се съчетае с почивката ни на море, с работния ни делник, дори с празничното меню за рожден ден. Засега няма индикации, че диетата е вредна, като тази на Пиер Дюкан. А когато този вид хранителен режим е съчетан с физически упражнения, баскетбол или друг спорт, с по-малко напрежение и повече позитивни мисли и моменти, резултатите неизбежно ще са налице. Неусетно ще стопим излишните мазнини и ще се почувстваме по-жизнени и по-ентусиазирани за живот.

Прочетете още: