Кайсии за здрава имунна система

78
Добави коментар

Кайсии за здрава имунна система

Кайсиите са плод богат на много ценни хранителни вещества, витамини и микроелементи, които поддържат важни функции на човешкия организъм. Съдържат захар, каротин, тиамин, рибофлавин, никотинова киселина, бетакаротин, витамин С, витамини от групата В, калий, калции, магнезий, манган, желязо, натрий, форфор, йод, мед, пектин и други. Особено подходящи са при хиповитаминоза, което ги прави задължителен плод в менюто на деца, бременни жени, след тежки заболявания, инфекции и операции.

 

Кайсиите подобряват имунитета. Половин чаша сок от плода доставя необходимата доза витамин С за деня. Известна е ролята на витамина да укрепва имунитета и повишава съпротивителните сили на организма. Наличието и на манган в плода спомага образуването на витамин С от самия организъм, което допълва и завършва процеса.

 

В жълтите плодове по принцип се съдържа бетакаротин. Мощен антиоксидант, който защитава клетките от израждане и действа възстановяващо на кожата и лигавиците. Количеството му в кайсиите не отстъпва на желтъка на яйцето. Сто и петдесет милилитра сок от кайсии е напълно достатъчен да задоволи дневната нужда на организма от бетакаротин.

Особено полезни са кайсиите за хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Първо, защото съдържат витамин Е, с което подобряват кръвообращението и имат намаляващ кръвосъсирването ефект, и са подходящи при артериосклероза и свързаните с нея заболявания. Кайсиите подпомагат дейността на сърцето и заради високото количество калий, което съдържат. Не случайно в диетичния режим при сърдечни заболявания се препоръчва по 50 – 100 г дневно консумация на сушени кайсии, при които концентрацията на калий достига 1700 – 1800 мг%. Плодът се препоръчват при нарушения на сърдечния ритъм, сърдечна недостатъчност, при слабо кръвооросяване, след остър инфаркт на миокарда. Кайсиите спомагат обмяната на вещества като допринасят за отделянето на излишното количество течности от организма, с което се намалява склонността към отоци, един характерен симптом при сърдечни проблеми. Магнезият в кайсиите понижава артериалното налягане, което ги прави препоръчителни при страдащите от високо кръвно налягане.

Заради наличието на желязо, фолиева киселина, витамини от групата В, кайсиите се препоръчват при анамея. Сто грама кайсии помагат на кръвообразуването така, както 250 г черен дроб. Повишава се продукцията на хемоглобин в организма. Малкото, но ценно количество, мед в кайсиите, подобрява усвояването на желязото от организма.

 

Плодът действат оздравително на храносмилателния тракт. Нормализира киселинността в стомаха и намалява предразположенността към възпаление на лигавиците. Сокът му се препоръчва при страдащи от колпит. Известен е със своето слабително и пичегонно действие.

 

Магнезият и фосфорът в кайсиите допринасят за активната работа на мозъка. Те са ценни при емоционално и нервно натоварване.

 

Не се препоръчва:

+ Кайсиите да се консумират на гладно или след тежка храна.
+ Пиенето на студена вода след хапването на кайсии, тъй като има силно слабителен ефект.
+ Този плод не е подходящ при хора страдащи от язва, остър гастрит, хроничен панкреатит,захарен диабет. избягвайте ги при понижаване на пулса, при 55 удара в минута, т.е. в състояние на брадикардия.

 

източник puls.bg

Коментари