И Калифорния започва изграждане на мрежа от зарядни станции

86
Добави коментар
speeva
speeva

November 29, 2008

Eлектрическите автомобили и изграждането на адекватна инфраструктура за тяхното зареждане получиха мощен тласък през изминалата седмица с обявените намерения за изграждане на нови мрежи и в два американски щата.
Ние вече сме писали за проектите на Better Place в изпълнение на територията на Австралия, Израел и Дания. Мислите ли, че с това се изчерпва тяхната експанзия?

Разбира се, че не. Компанията навлиза и на американския пазар – познайте къде – естествено, че в щата Калифорния – с подкрепата на градските власти на Сан Франциско, Сан Хосе и Оукланд. В проекта ще бъдат инвестирани около 1 милиард долара , с което крайбрежието ще се превърне в „столицата на електрическите автомобили за САЩ”

Още през декември започва процесът по проектиране и изграждане на зарядни станции на паркинги, частни домове и обществени сгради, хармонизиране на разпоредбите и стартиране на щатски програми за стимулиране покупката на електрически автомобили. Очакванията са до 2012 електрическите автомобили да бъдат вече масово достъпни.

Сигурно си спомняте, че инфраструктурните проекти в Израел и Дания се подкрепят от Renault-Nissan Alliance, които миналата седмица обявиха споразумението си с окръг Sonoma,разположен на север от Сан Франциско, за промотиране и развитие на електрически автомобили и инфраструктура за тяхното зареждане.

От Renault-Nissan Alliance също така стартират партньорство с щата Орегон. От обединението ще доставят на щата електрически автомобили, а щатските власти имат ангажимента да изградят съответната инфраструктура и да я поддържат.

А какво междувременно се случва в Европа?
„Европейският съюз взе решение за разпределяне на сумата от 5 милиарда евро между производителите на автомобили в еврозоната. Финансовата помощ ще бъде предоставяна за разработване на екологично чисти превозни средства.”
Още по темата можете да прочете в Аutoblog.bg

По материали от: www.planetthoughts.org

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Better, Nissan, Place, Renault, Автомобили, батерия, Екология, електрически автомобил, електричество, елетрически мотоциклет, зарядни станции, Транспорт

Автор: Севдалина Пеева