Боксови ръкавици

20
Добави коментар

Блог

Бокс, ММА, Бойни изкуства

Преди да купите първия си чифт боксови ръкавици, ето няколко неща, които трябва да знаете. Преди всичко това е, че за препоръчване са ръкавиците от естествена кожа. Те може да струват малко повече, но ще издържат по-дълго от другите и дават по-добра стабилност на ръцете. За фитнес тренировките това може да не е от съществено значение, но за тренировки по бокс, то е повече от важно.

Направете малко търсене в интернет за “боксови ръкавици” и ще получите много резултати без дори да знаете какво да правите с тях. На първо място, трябва да знаете за какво ви трябват ръкавиците. За бокс в стил “full contact” ли ви трябват или за спаринг по бойни изкуства? За тренировка? За игра на боксов чувал? Аеробен кикбокс? Първо определете дейността, за която са ви нужни. И тогава вече гледайте различните стилове, размери и тегло на ръкавиците.

Първо, като разглеждате наличните модели боксови ръкавици в някой магазин, запитайте се те ще ви предпазват ли и ще ви помогнат ли да станете по-добър боец? Или са безполезни? Много от бойците ще ви кажат, че ръкавиците от естествена кожа са най-добри. Те може да са малко по-скъпички от другите, но за това получавате чифт качествени ръкавици, които са по-издържливи и които ще пазят ръцете ви по-добре.

Наистина ще получите това, за което плащате. Ако не се състезавате професионално, то тогава най-вероятно нямате нужда от ръкавици за $400, но ако похарчите 20 лв. за такива, не очаквайте да станете следващия Оскар Де Ла Оя. Ако подхождате сериозно към този спорт, а не само да се пробвате да видите дали ще ви хареса или периодично да биете чувала като хоби за разтоварване, то тогава инвестирайте в чифт качествени боксови ръкавици.

Теглото на ръкавицата е също важно. Ще намерите такива с тегло от 10 до 20 унции. В повечето професионални боксови мачове, боксьорите носят ръкавици от 10 oz. Ръкавиците за тренировка обаче в повечето случаи тежат 12, 14 и дори 16 oz. Колкото е по-тежка ръкавицата, толкова по-добра защита предлага. За начинаещите е препоръчително да използват ръкавици от 14 oz и 16 oz. За спаринг, стандартни са ръкавиците от 16 oz.

Вземете си подходящ размер. Повечето боксови ръкавици са в размери S, M и L. Най-общо, в повечето случаи мъжете носят L размер, жените обикновено M, а децата S. Разбира се това не е правило и размерите варират. Дори и ръкавиците от различни производители се различават по размер в някои случаи. Но като цяло оразмеряването е стандартизирано.

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е затварянето на ръкавиците. Какво предпочитате – с връзки или с велкро? Класическият стил ръкавици, които обикновено виждате да се използват на състезанията, се завързват с връзки. Също както когато завързвате обувките си, това ви дава по-добра стабилност. Но пък за да се завържат едни ръкавици са необходими двама човека!

Предимството да си купите ръкавици с велкро е, че лесно можете да си ги слагате и махате сами. Ако някога сте опитвали да завържете ръкавиците си, когато няма никой наоколо, знаете, че това е почти невъзможно. За една стандартна тренировка, боксовите ръкавици с велкро са напълно приемливи.

Да си купите хубави ръкавици за бокс или за спаринг не е хич трудно. Просто се изисква малко повече мисъл за предназначението им, отколкото да отидете в най-близкия магазин и да купите тези ръкавици, които са намалени. Определете кой тип ще ви върши работа най-добре.

Добави коментар